Έρευνα: Μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά ενός σκύλου από τη ράτσα;

Σχετίζεται η φυλή ενός σκύλου με τη συμπεριφορά του;

Αποφασίσατε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας με ένα νέο τετράποδο μέλος. Καταλήξατε σε κάποια καθαρόαιμη φυλή, αφού έτσι μπορείτε να γνωρίζετε την εξωτερική εμφάνιση του σκύλου (μέγεθος κ.λπ.), το επίπεδο ενέργειάς του, το προσδόκιμο ζωής του και τα βασικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εκάστοτε φυλή, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής σας, οπότε και θεωρείτε ότι καταλήξατε στον ιδανικό σκύλο για εσάς... Μπορεί, όμως, το πρότυπο μίας φυλής να καθορίσει και τη συμπεριφορά του σκύλου που ανήκει σε αυτή;

Αυτοί οι σκύλοι ζουν περισσότερο - Οι φυλές με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φυλή ενός σκύλου δεν αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα για να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φυλή ενός σκύλου δεν αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα για να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, εκείνα για τα οποία έχει δημιουργηθεί η κάθε φυλή και τα οποία μπορούν να είναι κοινά μεταξύ των ατόμων της ίδιας φυλής - όπως σκύλοι που έχουν αναπαραχθεί για να φυλάνε πρόβατα, να τραβάνε φορτία ή να χρησιμοποιούνται στο κυνήγι. Όλα τα παραπάνω, όμως, αποτελούν πολύ συγκεκριμένες ιδιότητες και δε σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του σκύλου, για παράδειγμα, το εάν μία φυλή σκύλων είναι πιο επιθετική από μια άλλη.

Η δρ Έλινορ Κάρλσον από Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και κύρια ερευνήτρια της συγκεκριμένης μελέτης αναφέρει ότι η έρευνα που διεξήχθη αποκάλυψε μεγάλες αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τη μεμονωμένη συμπεριφορά σκύλων που άνηκαν στην ίδια φυλή. «Παρόλο που η πλειονότητα διαφέρει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρετε έναν σκύλο μίας συγκεκριμένης φυλής που η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του να μη συμφωνούν με όσα υποστηρίζει ο κόσμος για τη συγκεκριμένη φυλή σκύλου». 

Σημαντικότερο ρόλο από γενετικής άποψης στον χαρακτήρα ενός σκύλου παίζει η «γενετική γραμμή» από την οποία έχει προέλθει, η άμεση δηλαδή οικογένειά του, οι κοντινοί συγγενείς του, και όχι η φυλή γενικότερα.

Πόσο αναγκαία είναι η συστηματική άσκηση για το κατοικίδιό μας;

Σκύλος της φυλής γκόλντεν ριτρίβερ 

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναλύθηκαν τα φυσικά χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά 18.385 σκύλων, εκ των οποίων οι μισοί ανήκαν σε καθαρόαιμες φυλές, ενώ αναλύθηκαν και τα γενετικά στοιχεία σε 2.155 εξ αυτών. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι μόνο το 9% της διαφοράς σε συμπεριφορά εξηγούνταν βάσει των χαρακτηριστικών της εκάστοτε φυλής των καθαρόαιμων σκύλων.

«Δεν εντοπίσαμε σημαντικές διαφορές στις φυλές, αλλά υπήρχαν κάποιες "συμπεριφορές" που σχετίζονταν περισσότερο σε κάποιες φυλές σε σύγκριση με άλλες», υποστήριξε η Κάρλσον.

«Παρόλο που καμία συμπεριφορά δεν υπήρξε αποκλειστικά και μόνο σε μία μόνο φυλή, το εκτεταμένο "ουρλιαχτό" ήταν πιο κοινό στα μπιγκλ ενώ τα πιτ μπουλ και τα ριτρίβερ ήταν πιο κοινωνικά και πιο άνετα με τους ανθρώπους. Το μεγάλο ποσοστό, όμως, διαφοροποίησης, μεμονωμένων σκύλων μίας φυλής, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος τη συμπεριφορά ενός σκύλου βασιζόμενος αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά της φυλής στην οποία ανήκει».

Σκύλος της φυλής των μπιγκλ

Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ κάποια χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα μπορούν να περάσουν μέσα από το γενετικό κώδικα, η επιθετικότητα, για παράδειγμα, σχετίζεται ελάχιστα με τη γενετική και αφορά κυρίως στα βιώματα του εκάστοτε σκύλου, στη σχέση με τον ιδιοκτήτη του και στην εκπαιδευσή του. Δηλαδή, όταν αναφερόμαστε στη συμπεριφορά, δεν εννοούμε εάν ένας σκύλος ξέρει το «κάτσε», το «μείνε» και άλλες εντολές με το αν θα φτάσει στο σημείο να δαγκώσει. Στο δάγκωμα φτάνει ένας σκύλος συνήθως λόγω κάποιων αρνητικών συναισθημάτων και κάποιων εμπειριών. Δεν είναι η φυλή, λοιπόν, εκείνη που καθορίζει τον χαρακτήρα ενός σκύλου, ενώ για εκείνες τις φυλές που ακούμε ότι είναι επιθετικές, ευθύνεται εξ ολοκλήρου ο άνθρωπος.

Σκύλος & Άνθρωπος: Μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και αφοσίωσης

Σκύλος της φυλής των πιτ μπουλ

Είτε επιλέξετε κάποιον ημίαιμο είτε καθαρόαιμο σκύλο να γίνει μέλος της οικογένειά σας, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η αρμονική συμβίωση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου είναι αποτέλεσμα γνώσης, κατανόησης, δικαιοσύνης και διαπαιδαγώγησης, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top