Αυτοί οι σκύλοι ζουν περισσότερο - Οι φυλές με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής

Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο θα ζήσουν τα κατοικίδιά μας

Νέα μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει τις φυλές των σκύλων που ζουν περισσότερο. Ποιες έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής; Μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα ζήσουν οι αγαπημένοι μας φίλοι;

Πόσο αναγκαία είναι η συστηματική άσκηση για το κατοικίδιό μας;

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα Τζακ Ράσελ Τεριέ έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των κατοικίδιων σκύλων στη χώρα, ενώ τα γαλλικά μπουλντόγκ τη μικρότερη διάρκεια ζωής.

Σκύλος & Άνθρωπος: Μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και αφοσίωσης

Τζακ Ράσελ Τεριέ

Τζακ Ράσελ Τεριέ - pexels

Ο συνολικός μέσος όρος ζωής για τα κατοικίδια ήταν 11,2 χρόνια. Ωστόσο, όπως και στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, υπάρχει διαφοροποίηση, ανάλογα με το φύλο, με τους αρσενικούς σκύλους να ζουν κατά μέσο όρο τέσσερις μήνες λιγότερο (11,1 χρόνια).

Σύμφωνα με την έρευνα, τα Τζακ Ράσελ Τεριέ είχαν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στα 12,7 χρόνια. Ακολουθούν τα Μπόρντερ Κόλεϊ (12,1 χρόνια) και τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ (11,92 χρόνια).

ποιοι σκύλοι ζουν περισσότερο

Οι φυλές σκύλων με χαμηλότερο μέσο όρο ζωής - Γιατί ζουν λιγότερο;

Τέσσερις φυλές σκύλων με επίπεδη μουσούδα βρέθηκαν να έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Τα γαλλικά μπουλντόγκ αναμένεται να ζήσουν μόνο 4,5 χρόνια και ακολουθούν τα αγγλικά μπουλντόγκ με 7,4 χρόνια, τα Παγκ με 7,7 χρόνια και τα αμερικανικά μπουλντόγκ 7,8 χρόνια.

γαλλικό μπουλντόγκ

Γαλλικό μπουλντόγκ - pexels

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής των σκυλιών με επίπεδη μουσούδα συνδέεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε μεγάλο βαθμό με μια σειρά παθήσεων, όπως τα αναπνευστικά προβλήματα και τις ασθένειες στη σπονδυλική στήλη. 

ποια σκυλιά ζουν λιγότερο

Παίζει ρόλο η στείρωση στο προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου;

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η στείρωση παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα ζήσει ένας σκύλος. Τόσο στους αρσενικούς όσο και στους θηλυκούς σκύλους, οι στειρωμένοι βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους μη στειρωμένους σκύλους.

Μπορούν οι ιδιοκτήτες σκύλων να προβλέψουν πόσο θα ζήσουν τα κατοικίδιά τους;

Η νέα έρευνα από το πρόγραμμα Veterinary Companion Animal Surveillance System (VetCompass) του RVC αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να προβλέψουν το υπολειπόμενο προσδόκιμο ζωής του κατοικιδίου τους από διαφορετικές ηλικίες.

Μέχρι πρόσφατα το προσδόκιμο ζωής υπολογιζόταν χρησιμοποιώντας μόνο τη μέση ηλικία θανάτου των σκύλων συνολικά ή για μια συγκεκριμένη φυλή.

Ωστόσο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η χρήση πινάκων ζωής - εργαλεία που απαριθμούν το υπολειπόμενο προσδόκιμο ζωής και την πιθανότητα θανάτου σε μια σειρά ηλικιακών ομάδων σε κάθε δεδομένο πληθυσμό - επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να εκτιμήσουν με ακρίβεια πόσο μπορεί να ζήσει ο σκύλος τους.

Αν και χρησιμοποιούνται συνήθως για τους ανθρώπους, οι πίνακες ζωής είναι μια νέα τάση για τους σκύλους, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι καταλήγουν ότι μπορούν πλέον να εντοπίσουν το προσδόκιμο ζωής των σκύλων σε διαφορετικές ηλικίες.

Τα στοιχεία της μελέτης

Η μελέτη βασίστηκε σε ένα τυχαίο δείγμα 30.563 σκύλων που πέθαναν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2016 και 31 Ιουλίου 2020, από 18 διαφορετικές φυλές και διασταυρώσεις.

Άλλα βασικά ευρήματα ήταν ότι μεταξύ των ομάδων φυλών, το τεριέ είχε το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στην ηλικία 0 -12 έτη, ακολουθούμενο από το πουλόσκυλο (gundog) στα 11,7 έτη, το ποιμενικό (11,2 έτη), το κυνηγόσκυλο (10,7 έτη), οι μικρόσωμοι σκύλοι (10,7 έτη).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top