Κορωνοϊός: Οι τρεις χώροι που θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα

Τι είπε η Παπαευαγγέλου για το Πάσχα: Με μάσκα και self test στην εκκλησία

Σε ύφεση η πανδημία του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Η Όμικρον 2 διήρκησε όσο είχαν προβλέψει οι επιστήμονες. Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Η Βάνα Παπαευαγγέλου μιλά για τρεις χώρους, στους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα, ακόμα και αν δεν είναι πλέον υποχρεωτική. 

Η πανδημία παρουσιάζει ύφεση στη χώρα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 32% αυτή την εβδομάδα και ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,85. 

Κορωνοϊός: Κάτω από 10.000 τα κρούσματα σήμερα - Αύξηση στους νεκρούς

«Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η Όμικρον 2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Αναφέρθηκε και στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.

Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα έχουν περιοριστεί και αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 114.000. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12% ενώ οι νοσηλευόμενοι από covid σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών.

Η κυρία Παπαευγγέλου τόνισε πως πολλοί είναι οι ασθενείς με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, οι οποίοι ουσιαστικά «χάνονται με covid αλλά όχι από covid».

Κορωνοϊός: 3.281 κρούσματα στην Αττική - Μικρή μείωση σε Λάρισα, Ηράκλειο

«Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα. Ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς «αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό. Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα». 

Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου αποκάλυψε τους χώρους που θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα, για να είμαστε ασφαλείς: σε χώρους συγχρωτισμού όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι υγειονομικές δομές και τα σχολεία. Τόνισε πως: «δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης».

Μαγιορκίνης: Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός

«Η επιδημία στον κόσμο δείχνει σαφή ύφεση. Με 503 εκατομμύρια μολύνσεις και 6,2 εκατ. θανάτους μέχρι σήμερα. Οι νέες διαγνώσεις εντός της τελευταίας εβδομάδας έχουν μειωθεί κατά 20%, καθώς καταγράφηκαν 0,9 εκατομμύρια μολύνσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά», είπε στην τοποθέτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Άρση μέτρων: Σκέψεις για διαγραφή προστίμου σε όσους εμβολιάστηκαν

Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Διαγνώσεις κάτω από το εκατομμύριο είχαμε να δούμε από τις αρχές του κύματος της Όμικρον. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν σημαντικά, κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.000 θάνατοι ανά ημέρα. Η μείωση των θανάτων συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την αρχή της πανδημίας».

Στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικότατα, κατά 27%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση, κατά 4%, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ήδη σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ο αριθμός των ατόμων σε ΜΕΘ μειώθηκε κατά 10% και στις απλές κλίνες κατά 18%. Καθώς βλέπουμε μια μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, βλέπουμε το ίδιο να συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να ενισχύεται το σενάριο ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση τις επόμενες ημέρες».

Κορωνοϊός: Πάσχα με μέτρα και μετά επιστροφή στην κανονικότητα

«Ωστόσο», προειδοποίησε «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού. Το σενάριο αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες, έως μηδενική, και γι’ αυτόν τον λόγο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν. Ακόμη και οι πιο διστακτικοί έχουν προχωρήσει να εμβολιαστούν, μια διαδικασία που έχει πλήρη ασφάλεια και τη συστήνουμε σε όλο τον κόσμο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top