Κορωνοϊός: «Σημαντικά μεγαλύτερος φέτος ο αριθμός των επαναλοιμώξεων»

Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για την αύξηση κρουσμάτων και την Όμικρον 2

Όσα είπε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου

Προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές από τον σταθερά αυξημένο αριθμών κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες. 

Κορωνοϊός: «Βράζουν» τα νησιά και η Κρήτη - Οι «κόκκινες» περιοχές

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός των επαναλοιμώξεων με κορωνοϊό είναι υψηλότερος κι αυτό είναι ξεκάθαρο από την αρχή του 2022 και οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον.

Κορωνοϊός: Στα «ύψη» και σήμερα τα κρούσματα - 58 οι νέοι θάνατοι

Τόνισε, δε, ότι από τις αρχές του 2022 τουλάχιστον 90.000 κρούσματα οφείλονται σε επαναμόλυνση, δηλαδή τα άτομα είχαν νοσήσει και ξανανόσησαν με ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους οκτώ μήνες.

Η ίδια υπογράμμισε με έμφαση ότι είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι δε χρειάζεται να εμβολιαστεί επειδή έχει νοσήσει και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος ακόμη και σε όσους έχουν νοσήσει. Μάλιστα είπε πως στοιχεία από το εξωτερικό δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση ακόμη και των θανάτων για τους ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς φαίνεται ότι και η παραλλαγή Ο2 που προκαλεί ήπια νόσο σε νέους και υγιείς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Τι είπε για τη χρήση της μάσκας

Αναφερόμενη στο θέμα της μάσκας είπε ότι η επιτροπή έχει εισηγηθεί την άρση της υποχρεωτικότητας στους εξωτερικούς χώρους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι καταργούμε την μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι στην κρίση του καθενός μας να φοράει την μάσκα σε εξωτερικό χώρο, όταν αυτός πιστεύει πως τον προστατεύει.

Κορωνοϊός: «Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην Όμικρον 2»

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι υπάρχει αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αύξηση αυτή, όπως τόνισε, έχει να κάνει με την επικράτηση της νέας παραλλαγής της Όμικρον 2 αλλά και την χαλάρωση των μέτρων, η οποία παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως υπογράμμισε, ήδη το 50% των νέων μολύνσεων αφορούν την Όμικρον 2, ενώ φαίνεται ότι έχει επικρατήσει στην Κρήτη. Επίσης, έκανε λόγο για 130.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και αύξηση 24% στις νέες διαγνώσεις, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να σταθεροποιείται τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Παπαευαγγέλου: «Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ»

Όσον αφορά το ΕΣΥ, η καθηγήτρια ανέφερε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες και καταγράφεται μείωση από 7% έως 9% στις απλές αλλά και στις κλίνες ΜΕΘ. Επίσης φαίνεται μείωση των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι εξαιρετικά εύκολη μία πιθανή έξαρση κρουσμάτων και παρατήρησε ότι η Όμικρον 2 έχει περίπου την ίδια νοσηρότητα με την αρχική παραλλαγή Όμικρον.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top