Κορωνοϊός: Πώς θα γιορτάσουμε φέτος τις Απόκριες

Οι σκέψεις των επιστημόνων για το καρναβάλι και το Πάσχα

Οι Απόκριες πλησιάζουν, ωστόσο η πανδημία κορωνοϊού επιμένει, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ρωτήθηκε για το αν φέτος θα καταφέρουμε να γιορτάσουμε τις Απόκριες παραδοσιακά με καρναβάλια σε όλη την Ελλάδα και μασκαράδες στους δρόμους. 

Απόκριες 2022: Τι λένε οι ειδικοί για τη χαλάρωση των μέτρων

Ο ίδιος δεν ήταν και πολύ αισιόδοξος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ο κορωνοϊός παραμένει ισχυρός και καθημερινά οδηγεί στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. 

«Ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά», είπε στον ΣΚΑΪ.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής που θα εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ανησυχία για τις μεγάλες συγκεντρώσεις - Τι θα γίνει με το καρναβάλι

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη για άρση των περιορισμών όσο είναι αυτό δυνατόν, όμως προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο. 

Κορωνοϊός: Πάσχα στο χωριό

Αντίθετα ήταν πιο αισιόδοξος για το Πάσχα, καθώς, όπως είπε, φέτος θα καταφέρουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, ενώ το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο χάρη στην ανοσοποίηση του πληθυσμού που είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν πλέον εκτός των εμβολίων και φάρμακα. 

Απόκριες 2022: Πότε ανοίγει φέτος το Τριώδιο

Όμως, όπως διευκρίνισε, τις μάσκες δεν πρόκειται να τις αποχωριστούμε για αρκετό καιρό ακόμα. 

Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν κι άλλα πανδημικά κύματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα πόσο μεγάλα και πόσο θανατηφόρα θα είναι. 

Κορωνοϊός: «Πάσχα στο χωριό, αλλά Απόκριες με μάσκες»

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, (θάνατοι, εισαγωγές, διασωληνωμένοι) δε θα είναι για πολύ ακόμα καιρό σε υψηλά επίπεδα γιατί τόσο τα κρούσματα, όσο και οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει. 

«Αυτό δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας», έσπευσε να προειδοποιήσει, καλώντας τους πάντες να συνεχίζουν να κρατούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top