Καλάβρυτα: Ανασύρθηκαν οι σοροί των τριών αναρριχητών

Η νεκροψία θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου τους

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης των σορών των τριών αναρριχητών που βρήκαν τραγικό θάνατο στις πλαγιές του Χελμού στα Καλάβρυτα. 

Καλάβρυτα: Αυτοί είναι οι 3 ορειβάτες που σκοτώθηκαν από την χιονοστιβάδα

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου των ορειβατών, που βρέθηκαν νεκροί το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή «Ύδατα Στυγός» κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. 

καλάβρυτα

Το σημείο, όπου εντοπίστηκαν οι σοροί των αναρριχητών

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι οι τρεις έμπειροι ορειβάτες να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού. 

Νίκος Ρουμελιώτης: Ο υποστράτηγος του πυροσβεστικού σώματος στο Star

Καλάβρυτα: Δύσκολη η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών

Όλη τη νύχτα άνδρες της ΕΜΑΚ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το σημείο, όπου βρέθηκαν οι σοροί των τριών αναρριχητών, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο και δεν μπορούσε να προσεγγίσει ελικόπτερο. 

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Νεκροί εντοπίστηκαν και οι τρεις αναρριχητές

Περισσότερα από 35 άτομα συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς των. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς αφού εκτός από χιόνια επικρατούσε στο σημείο και πυκνή ομίχλη που δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, ενώ υπήρχε κίνδυνος νέας χιονοστιβάδας.

χιονοστιβάδα

Η χιονοστιβάδα φέρεται να παρέσυρε τους αναρριχητές σε βάθος 300 μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ η σορός του πρώτου θύματος παρελήθφη από το ερπυστριοφόρο της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας και λίγες ώρες αργότερα ολοκληρώθηκε η επιχείρηση. 

Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο. 

Καλάβρυτα: «Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση»

Για μια δύσκολη επιχείρηση έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος. 

αναρριχητής 1

Ο ένας από τους αναρριχητές που έχασε τη ζωή του

«Ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Τα σωστικά συνεργεία φεύγουν από το χώρο. Ήταν μια προσπάθεια 35 ατόμων για να ανασύρουμε τα θύματα από το σημείο που βρέθηκαν, γιατί ήταν πολύ δύσβατο σημείο, 3χλμ. από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου. Το πρώτο θύμα μετά τις 12:00 το παρέλαβε ασθενοφόρο. Τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», εξήγησε στο Mega ο κ. Άγριος.

«Το Σάββατο είχαμε νυχτερινή λειτουργία στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Φεύγοντας από το πάρκινγκ του χιονοδρομικού διαπιστώσαμε ότι ένα όχημα βρισκόταν ακόμα εκεί. Μιλήσαμε με τους οικείους των ανθρώπων και μας είπαν ότι είχαν πάει για παγο-αναρρίχηση. Όταν δεν είδαμε κάποιο σημάδι από φακούς, πήγα στην αστυνομία και την πυροσβεστική και ξεκινήσαμε την αναζήτηση. Τα παιδιά τα γνωρίζαμε. Ήταν πολύ έμπειροι ορειβάτες. Ο κόσμος της ορειβασίας θρηνεί σήμερα», πρόσθεσε.

«Στη διαδρομή τους, τους παρέσυρε μεγάλη χιονοστιβάδα και δυστυχώς τους πέταξε πολλά μέτρα μακριά σε γκρεμό και βράχους», περιέγραψε ο κ. Άγριος για το τραγικό δυστύχημα.

Καλάβρυτα: Έμπειροι ορειβάτες και οι τρεις

Οι τρεις φίλοι ήταν έμπειροι ορειβάτες και μέλη ορειβατικών συλλόγων έχοντας κατακτήσει διακρίσεις. 

αναρρίχηση Καλάβρυτα

Ο Π.Τ. ήταν πολύ έμπειρος ορειβάτης

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους είναι ο Γ.Τ., μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, ο Α. Σ., μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και ο Π. Τ., προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμος κάτοικος Πατρών.

νεκροί ορειβάτες

Οι τρεις ορειβάτες είχαν ξεκινήσει στον Χελμό παγοαναρρίχηση

Και οι τρεις ήταν ηλικίας 40-55 ετών.

Το χρονικό της τραγωδίας 

Το πρωί του Σαββάτου οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν τη χειμερινή αναρρίχηση, ανέβηκαν στον Χελμό και από την Στύγα, όπου εθεάθησαν τελευταία φορά θα πήγαιναν προς την περιοχή της «Μαυρολίμνης».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναζήτησε τους τρεις άντρες αφού είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ του Κέντρου, αλλά παρά τα συνεχή τηλεφωνήματα προς το κινητό που είχαν δώσει, δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Αμέσως με οχήματα του Χιονοδρομικού, το προσωπικό του Κέντρου άρχισαν την αναζήτησή τους και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Π.Υ.Καλαβρύτων, Περιπολικό του Α.Τ.Καλαβρύτων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαβρύτων ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της 6ης ΕΜΑΚ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top