Νέα μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα εμβόλια απέτρεψαν περί τους 20.000 θανάτους

εμβόλιο

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού απέτρεψε περί τους 20.000 θανάτους από επιπλοκές της νόσου, σύμφωνα με νέα προδημοσιευμένη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.

Κορωνοϊός: Πώς συνδέεται η άρνηση για το εμβόλιο με τα παιδικά τραύματα

Η μελέτη διεξήχθη κατά την περίοδο 11 Ιανουαρίου 2020 – 8 Δεκεμβρίου 2021 και έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι βαριάς νόσου και θανάτου είναι υψηλή και παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, με ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. 

Κορωνοϊός: «Πρέπει να βρεθεί εμβόλιο ετήσιο ή διετίας»

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, η αποτελεσματικότητα παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση και «επανέρχεται» κοντά στο 100% με την τρίτη δόση.

 

 

Η μελέτη

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, χορηγήθηκαν συνολικά 14.676.605 δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα (11.427.784 BNT162b2/Pfizer, 1.161.905 mRNA-1273/Moderna, 1.505.334 ChAdOx1 nCoV-19/ AstraZeneca και 581,582 Ad26.COV2.S/ Janssen) σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω και καταγράφηκαν 9.100 διασωληνώσεις και 14.755 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

«Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο “θεαματικά” τον κίνδυνο θανάτου από COVID19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους!! (95% CI 18.890-20.788). Δηλαδή τόσους “επιπλέον” θανάτους θα αναμέναμε αν δεν είχαμε τον εμβολιασμό. Με απλά λόγια, τούτο προκύπτει συγκρίνοντας την κατά ηλικία θνησιμότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, και εφαρμόζοντας την τελευταία σε όλο τον πληθυσμό», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θεόδωρος Λύτρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη καταδεικνύει την τεράστια προστασία που προσφέρουν όλα τα εμβόλια και την ικανότητα τους να σώζουν πολυάριθμες ζωές.

Όπως επισημαίνει, υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί εμβολιασμένοι που αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν, όμως: 

  1. είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι
  2. ο παρονομαστής (σύνολο εμβολιασμένων επί χρόνο παρακολούθησης) είναι πολύ μικρότερος (αν και μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη)
  3. υπάρχει εντονότατο συγχυτικό σφάλμα λόγω ηλικίας, καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν υψηλότερο Μ.Ο ηλικίας από τους ανεμβολίαστους

«Το (β)+(γ) σημαίνει ότι οι απλές αριθμητικές συγκρίσεις (εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι που πέθαναν/διασωληνώθηκαν), που είναι πολύ της μόδας, υποτιμούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο από αυτόν που υπονοούν τέτοιες συγκρίσεις», εξηγεί ο κ. Λύτρας.


Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι οι δύο δόσεις εμβολίου προσέφεραν περισσότερο από 90% προστασία από διασωλήνωση και θάνατο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με οριακά χαμηλότερη προστασία σε άτομα 80 ετών και άνω. Η αποτελεσματικότητα κατά του θανάτου ήταν παρόμοια τόσο για την παραλλαγή Δέλτα όσο και για τις προηγουμένως κυκλοφορούσες παραλλαγές (δεν συμπεριλαμβάνεται η περίοδος κυκλοφορίας της Όμικρον), και ελαφρώς υψηλότερη έναντι της διασωλήνωσης από την παραλλαγή Δέλτα.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων μειώθηκε ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, ενώ εξακολουθούσε να είναι πάνω από 80% στους 6 μήνες και η 3η δόση του εμβολίου την προήγαγε κοντά στο 100%, ακόμη και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα.

Η αποτελεσματικότητα μίας δόσης, αν και σημαντικά χαμηλότερη, ήταν επαρκής για να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους.

 


 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top