Κορωνοϊός: «Πρέπει να βρεθεί εμβόλιο ετήσιο ή διετίας»

Τζανάκης: Οι 4 λόγοι που έχουμε τόσους θανάτους από κορωνοϊό

Την ανάγκη να βρεθεί ένα ετήσιο ή διετίας εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες δόσεις δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη στρατηγική, καθώς «δεν γίνεται να οργανώνονται τόσο συχνά οι εμβολιαστικοί σταθμοί».

Θεμιστοκλέους: Στις 21 Φεβρουαρίου το εμβόλιο Novavax στην Ελλάδα

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Mega, τόνισε ακόμα ότι το υπάρχον εμβόλιο που βασίζεται στο αρχέγονο στέλεχος, το wild type, δίνει μία αποτελεσματικότητα ενάντια στη βαριά και κρίσιμη νόσο που υπερβαίνει το 90%. «Όμως τα τελευταία στελέχη της Δέλτα και της Όμικρον κυρίως, υπερβαίνουν την ανοσολογική απάντηση ως προς τη μόλυνση, ένας εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί σε ένα αρκετό υψηλότερο ποσοστό από ότι παλαιότερα», διευκρίνισε.

Η επιστήμη πρέπει να ψάξει μία λύση για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε επίπεδο ετήσιο ή διετίας. Αυτό δε σημαίνει ότι η τρίτη δόση δεν είναι ενδεικνυόμενη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο εμβολιασμένος εξακολουθεί να προστατεύεται από τη μόλυνση σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο. «Με λίγα λόγια, θα προτιμήσουμε να μας βρει ο ιός εμβολιασμένους με 3 δόσεις, μετά με 2 δόσεις και μετά ανεμβολίαστους. Το εμβόλιο δεν το κάνουμε για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην διασωληνωθούμε και πεθάνουμε», πρόσθεσε.

Kορωνοϊός: Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Θα χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου;

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, δε θα χρειαστεί η τέταρτη δόση του εμβολίου σε μαζικό επίπεδο και αυτό γιατί μέσα στο επόμενο διάστημα η πανδημία μάλλον θα τιθασευτεί.

Θεοδωρίδου: Eπιφυλακτικοί οι επιστήμονες για τέταρτη δόση εμβολίου

«Δεν πρέπει να λέμε ποτέ εφόσον δεν ξέρουμε πώς θα πορευτεί η πανδημία. Πιστεύω ότι μέχρι την άνοιξη η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο ποσοστό και σε πολλές χώρες, επομένως δεν θα χρειαστεί σε μαζικό επίπεδο να κάνουμε την 4η δόση. Εάν βγει ένα εμβόλιο επιτυχές και μονιμότερο και στοχευμένο στα υπάρχοντα στελέχη, δεν αποκλείεται να κάνουμε έναν ετήσιο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι τέσσερις λόγοι που αυξάνονται οι θάνατοι από κορωνοϊό

Όπως είπε ο καθηγητής, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι για την αύξηση των θανάτων στη χώρα από κορωνοϊό:

  1. ο γερασμένος πληθυσμός
  2. ο ορισμός του θανάτου από κορωνοϊό που εφαρμόζει η Ελλάδα
  3. η καθυστερημένη εισαγωγή στο νοσοκομείο
  4. η αποτυχία εμβολιασμού άνω των 60 ετών

«Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τον γερασμένο πληθυσμό και τα πολλά συνοδά νοσήματα είναι το κύριο για την αύξηση των θανάτων. Ο ορισμός του θανάτου που εφαρμόζει η χώρα μας, για θάνατο από κορωνοϊό, ο οποίος είναι ο αυστηρός ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δηλαδή εάν κάποιος έχει κορωνοϊό και έχει και ένα συνοδό νόσημα, εάν δε το είχε προφανώς και δε θα πέθαινε. Εφόσον πεθαίνει με αυτό, έχει συμβάλει πολύ σημαντικά και το συνοδό νόσημα και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση στους ορισμούς. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι πάμε αργά στο νοσοκομείο. Ωστόσο η μεγάλη αιτία είναι η αποτυχία του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών. Έχουμε μέχρι στιγμής 300.000 αμετανότητους ανεμβολίαστους και έρχονται να προστεθούν άλλοι 250.000 που καθυστέρησαν να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top