Φόβοι για 80.000 κρούσματα: Πότε περιμένουμε την κορύφωση της Όμικρον

Τζανάκης: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα - Θα αυξηθεί η ζήτηση για ΜΕΘ

«Είμαστε σε ένα σκοτάδι ακόμη, περιμένουμε το αποτύπωμα των εορτών», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star, αναφορικά με το πότε περιμένουμε την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Ο κ. Τζανάκης είπε πως η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς έως την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα έχουμε καθαρή εικόνα για το αποτύπωμα των ημερών της Πρωτοχρονιάς.

Κορωνοϊός: Την Τετάρτη ξεκινά η επίταξη των γιατρών από Μακεδονία και Θράκη

«Εκεί θα φανεί εάν θα έχουμε πρόωρη κορύφωση, που θα σημαίνει ότι θα ανέβουμε στα πολύ μεγάλα νούμερα, που φοβόμασταν», σημείωσε, καθώς οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 80.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως.

Ο καθηγητής Πνευμολογίας εξήγησε ότι δεν υπήρχε πλήρης κανονικότητα στα τεστ λόγω των εορτών και δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη ασφαλείς προβλέψεις για τη διασπορά.

Πόσο προστατεύει κάθε είδος μάσκας από την Όμικρον

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βέβαιη μια αύξηση στις νοσηλείες, τόσο στον συνολικό αριθμό όσο και στα καθημερινά εισιτήρια στα νοσοκομεία. 

«Ήδη, παρατηρούμε έναν διπλασιασμό σε σχέση με το προηγούμενο 15ήμερο, κάποιες μέρες φτάνουμε μέχρι και τα 600 εισιτήρια για νοσηλεία», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Όμικρον: Κυρίαρχη στην Αττική σε ποσοστό 87%

Όπως τόνισε, αυτή η αύξηση στις νοσηλείες, θα αποτυπωθεί και στις ΜΕΘ, όπου θα δούμε να υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

«Η εκτίμηση είναι για πάνω από 700 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ μέσα στον Ιανουάριο, με κίνδυνο να φτάσουμε ακόμη και τους 800», υπογράμμισε.

Τέλος, όσον αφορά στο πρωτόκολλο για τις πέντε μέρες καραντίνα, ο κ. Τζανάκης το χαρακτήρισε «παρακινδυνευμένο».

«Η καραντίνα πέντε ημερών δεν είναι αρκετή», λένε οι επιστήμονες

«Είναι παρακινδυνευμένο το πρωτόκολλο για τις πέντε ημέρες. Μπορεί να επιβεβαιώνεται για τους πλήρως εμβολιασμένους χωρίς συμπτώματα, αλλά είναι παρακινδυνευμένο για όσους έχουν συμπτώματα ή είναι ανεμβολίαστοι. Προτείνω να συμβουλευτεί ο καθένας, σε μια τέτοια περίπτωση, τον προσωπικό γιατρό του», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top