Πόσο προστατεύει κάθε είδος μάσκας από την Όμικρον

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μεταδοθεί ο κορωνοϊός

Χωρίς μάσκας ενισχυμένης προστασίας ή διπλή μάσκα οι περισσότεροι επιβάτες στα ΜΜΜ - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (28/12)

Η μάσκα είναι ένα από τα μέτρα, μετά τον εμβολιασμό, που σύμφωνα με τους ειδικούς προστατεύει από τη διάδοση του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει αυτή την περίοδο όλη την Ευρώπη. 

Ποιο είδος μάσκας, όμως προστατεύει περισσότερο; Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες, καθώς ενδέχεται να παρέχουν μειωμένη προστασία. 

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική;- Ο σωστός τρόπος

Προτείνουν, μάλιστα, είτε έναν συνδυασμό χειρουργικής και υφασμάτινης μάσκας, είτε τη χρήση μάσκας που παρέχει υψηλότερη προστασία. 

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, που επικαλείται η εφημερίδα, οι υφασμάτινες μάσκες μπορεί να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια, που μεταφέρουν τον κορωνοϊό, όμως δε σταματούν τα μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.

ΠΙΣ: Διπλή ή ενισχυμένη μάσκα από όλους σε όλες τις δομές υγείας

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

Μάσκες ΚΝ95: Ποια τα πλεονεκτήματά τους

Οι μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ95 φέρουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι είδος πλαστικού, κάτι που τις καθιστά πιο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρά σωματίδια. 

Υποχρεωτική μάσκα: Τσίμπησαν άνω του 40% οι τιμές στις Ν95 μέσα σε μία μέρα

Η επιπλέον επίστρωση παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας, κι αυτό επειδή διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες.

Η πιο σφιχτή εφαρμογή, μαζί με το ηλεκτροστατικό φορτίο που υπάρχει στα υλικά τους, επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια και αερολύματα που εκπνέει αυτός που τη φορά. 

Κορωνοϊός: Τι είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 ή Ν95

Όταν φορεθεί σωστά, η KN95 μάσκα μπορεί να μπλοκάρει έως και 95% των σωματιδίων που είναι στον αέρα.

Η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε πράγματι να μην εκτεθείτε, τότε πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας». 

Η Γκάντι προτείνει τις μάσκες N95, που έχουν πιστοποιηθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, προτείνει τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που έχουν πιστοποιηθεί σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ευρώπη αντίστοιχα. 

Υποχρεωτική μάσκα: Τι πρόστιμο θα πληρώσετε εάν δεν τη φοράτε

Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες, τότε οι πολίτες καλό είναι να φορούν διπλή μάσκα, μια υφασμάτινη με πολλαπλές στρώσεις πάνω από μία χειρουργική.

Παράλληλα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες με υψηλή ποιότητα, που φοριούνται σωστά, παρέχουν προστασία. 

Μάσκες: Ποια είναι πιο αποτελεσματική

Η Wall Street Journal παρουσιάζει και γράφημα, που δείχνει τον χρόνο μετάδοσης του κορωνοϊού από άτομο που νοσεί σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα ΚΝ95 ή καθόλου μάσκα. 

Μάσκα ΚΝ95: Πόσο προστατεύει από τον κορωνοϊό, πόση ώρα τη φοράμε

  • Αν κανείς από τους δύο δε φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. 
  • Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δε φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. 
  • Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.
  • Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. 
  • Αν και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες για να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Οι ειδικοί συνιστούν τις μάσκες ΚΝ95 και σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν δεν είναι διαθέσιμες, προτείνουν χειρουργική μάσκα μιας χρήσης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top