Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική;- Ο σωστός τρόπος

Αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για μεγαλύτερη προστασία

Χωρίς μάσκας ενισχυμένης προστασίας ή διπλή μάσκα οι περισσότεροι επιβάτες στα ΜΜΜ - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (28/12)

Αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της διπλής μάσκας περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η διπλή μάσκα ή η μάσκα ενισχυμένης προστασίας (FFP2 ή ΚΝ-95) είναι πλέον υποχρεωτική στα ΜΜΜ, τα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Κορωνοϊός: Τα 6 νέα μέτρα στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις

H Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας εξηγεί ότι με τον όρο διπλή μάσκα εννοείται η χρήση χειρουργικής και από πάνω μιας υφασμάτινης. Όχι το αντίθετο και όχι δύο χειρουργικές, η μία πάνω από την άλλη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή προστασία, καθώς η υφασμάτινη εφαρμόζει πλήρως στο πρόσωπο.

μάσκα FFP2

Μάσκα ενισχυμένης προστασίας - AP image

Αναλυτικές οδηγίες για τις μάσκες που μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό

  • μη ιατρικές (υφασμάτινες) μάσκες ή απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, φροντίζοντας επισταμένως για τη σωστή εφαρμογή τους
  • διπλές μάσκες (υφασμάτινη μάσκα πάνω από χειρουργική μάσκα

Η ελαχιστοποίηση των κενών μεταξύ προσώπου και μάσκας, επιτυγχάνεται:

  • με την επιλογή μάσκας, που διαθέτει σύρμα στο επάνω μέρος της μύτης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά γύρω από τη μύτη, ώστε να μην αφήνει περιθώριο για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων
  • με το δέσιμο των λαστίχων της μάσκας μεταξύ τους ή το στριφογύρισμά τους μία φορά, στην περιοχή έκφυσής τους από τα πλάγια της μάσκας, ώστε να μην υπάρχουν κενά στις πλευρές του προσώπου για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων
  • τη χρήση «εφαρμοστή μάσκας» (mask fitter or brace), ο οποίος αποτελεί ελαστικό στήριγμα πάνω από τη μάσκα

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών του CDC, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στα ποσοστά προστασίας της μάσκας όταν αυτή εφαρμόζεται σωστά και όταν δεν έχει καλή εφαρμογή.

Η κατάλληλη μάσκα για άνδρες με γενειάδα

Επισημαίνεται όμως η περίπτωση ανδρών με γενειάδα, στους οποίους συστήνεται να φορούν διπλή μάσκα, καθώς ο όγκος της γενειάδας δυσχεραίνει την καλή εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας.

Απεναντίας, η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας δε συστήνεται, διότι μετά την εφαρμογή της, παραμένει το κενό στο πάνω μέρος της μύτης καθώς και στα πλαϊνά, απ’ όπου είναι δυνατή η είσοδος αέρα και σταγονιδίων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top