Θεοφάνεια: Με μέτρα οι εορτασμοί - Με PCR ή rapid η βουτιά για τον Σταυρό

Αυστηρά τα πρωτόκολλα φέτος λόγω έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον

Με αυστηρά μέτρα φέτος οι εορτασμοί των Φώτων λόγω έξαρσης της Όμικρον - Βίντεο Star

Με αυστηρά μέτρα προστασίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που έφερε η μετάλλαξη Όμικρον θα γιορταστούν και φέτος τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα.

Φώτα: Με μέτρα και αποστάσεις ο Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά

Η επιδημιολογικά επιβαρυμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα έφερε προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς εν όψει του καθαγιασμού των υδάτων, γι’ αυτό και αποφασίστηκαν διαφοροποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και νέα μέτρα για τη σημερινή ημέρα.

Με καλό καιρό τα Θεοφάνεια - Πώς θα είναι το τετραήμερο που ακολουθεί

Έτσι, σήμερα τα Θεοφάνεια θα γιορταστούν με μάσκες υψηλής προστασίας, αυστηρή τήρηση αποστάσεων, self test πριν τις εκδηλώσεις, ενώ έχει γίνει ισχυρή σύσταση για συμμετοχή μόνο των εμβολισμένων πολίτων.

Θεοφάνεια

Ενδεικτικά, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας: «Η καλύτερη λύση είναι, κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου. Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις».

Σημειώνεται ότι οι πιστοί που θα βουτήξουν για τον Σταυρό, θα πρέπει να έχουν μοριακό τοστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Σταυρός

Με αρνητικό μοριακό ή rapid test όσοι θέλουν να βουτήξουν φέτος για τον Σταυρό - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Πώς θα γιορταστούν τα Φώτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού θα τελεστεί στις 09.30 στον Καθεδρικό Ναό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. 

Στον Πειραιά το πρωί θα γίνει στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η Ακολουθία του Αγιασμού. Θα ακολουθήσει ο αγιασμός των υδάτων στο  Λιμάνι όπου σε ειδική εξέδρα θα βρεθεί ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και οι επίσημοι. Και φέτος αναμένεται να τηρηθεί το έθιμο να πέσουν για τον σταυρό βατραχάνθρωποι με στολές.

Στη Θεσσαλονίκη στις 10:00 το πρωί, μετά τη Θεία λειτουργία, θα τελεστεί ο καθιερωμένος αγιασμός των Φώτων στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Στις 11:00 θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, στην παλιά παραλία, στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης με την οδό Αγίας Σοφίας.

Στο Φανάρι η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων  θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.  

Θεοφάνεια - μέτρα εκκλησίες

Σε ποιες περιοχές δε θα γίνει φέτος ρίψη του Τιμίου Σταυρού

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας υπάρχουν περιοχές όπου με απόφαση των οικείων Μητροπόλεων, δεν θα γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών. 

Στα Ιωάννινα η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου.

Στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου ενώ ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με ανακοίνωση του, κάνει γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Θεοφάνεια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Επίσης, από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ανακοινώνεται ότι λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιηθεί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε χώρους έξω από τους Ι. Ναούς (ποτάμια, λίμνες, συντριβάνια κ.λπ.), της Μητροπολιτικής της Περιφέρειας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top