Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Ποια δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Πόσο επηρεάζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Η μετάλλαξη Όμικρον «εκτίναξε» τα κρούσματα στη χώρα μας και πλέον το 60% των νέων μολύνσεων αφορούν αυτή τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, όπως ανέφερε στην ενημέρωση της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Γκάγκα: Μην κάνετε μοριακό μετά από θετικό rapid - Νέα σύσταση

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών εκτινάχθηκε κοντά στις 9.000 νέα κρούσματα, ενώ περισσότερες από 53.000 σήμερα νοσούν, πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και αναφέρθηκε λεπτομερώς στα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα της Όμικρον.

Μαγιορκίνης: Πότε πρέπει να κάνουμε PCR και πότε rapid test

Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 18-34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 29 έτη. Υπάρχει αύξηση της θετικότητας στο 2,7%.   

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Τα δεδομένα από τα εργαστήρια επιβεβαιώνουν την επικράτηση της Όμικρον, ενώ παράλληλα σημειώνεται πολύ σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες, και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Παπαευαγγέλου: Δεν πρέπει να εφησυχαστούμε από την ηπιότητα της Όμικρον

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σήμερα έχουμε περισσότερα δεδομένα με την παραλλαγή Όμικρον που διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη:

Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι λόγος της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας. 

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική;- Ο σωστός τρόπος

O χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και σύμφωνα με μελέτες η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερη, γι’ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας.

Διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.   

Κορωνοϊός: Καραντίνα πέντε ημερών για όσους έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα

Παπαευαγγέλου: «Μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος»

Ισχυρή είναι η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού ή και εργαστηριακού ελέγχου.

Μετάλλαξη Όμικρον: Προσοχή εάν εμφανίσετε εξανθήματα - Το νέο σύμπτωμα

Αν και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και αυτό, διότι τα νοσοκομεία είναι ακόμα επιβαρυμένα με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται στην επικράτεια και πληρότητα που αγγίζει το 53% στις απλές κλίνες και το 88% στις ΜΕΘ covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη.

Θα πρέπει να περιμένουμε στην Ελλάδα λίγο ακόμα, είπε, για να δούμε αν το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο.   

Μετάλλαξη Όμικρον: Προστατευμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την Όμικρον.

Όμως στην Ελλάδα έχουμε περίπου 380.000 άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 πολίτες παρότι έχουν κλείσει περισσότερους από 6 μήνες από την δεύτερη δόση δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Το ευχάριστο είναι ότι από τους τελευταίους, τουλάχιστον 6 στους 10 έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης.

Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μονόδρομο και όσοι έχουν κινητικότητα έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, ανέφερε η καθηγήτρια.

Όσο και πιο ήπια φαίνεται από τα δεδομένα να είναι η παραλλαγή Όμικρον, ο κίνδυνος, παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ακόμα, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές επαφές. Υπενθύμισε πριν την οικογενειακή συνάντηση, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό να κάνουμε όλοι ένα αντιγονικό τεστ πριν βγούμε. Οι νεαροί θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να αποφύγουν να συναναστραφούν με ευάλωτους συγγενείς τους. Αντιγονικά τεστ πρέπει να γίνονται και στα παιδιά.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top