Μαγιορκίνης: Πότε πρέπει να κάνουμε PCR και πότε rapid test

«Τα PCR είναι σημαντικά για όσους έχουν επίμονα συμπτώματα»

Η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να επικρατήσει και στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν καθημερινά μεγάλη αύξηση. Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού μονοπώλησε το ενδιαφέρον της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Νέο ρεκόρ με 35.580 νέα κρούσματα - 72 νεκροί και 630 διασωληνωμένοι

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την τάση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα.

Γκάγκα: Μην κάνετε μοριακό μετά από θετικό rapid - Νέα σύσταση

Όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αυτή την εβδομάδα έχουμε 160% περισσότερες διαγνώσεις από την περασμένη εβδομάδα. «Οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν». Επίσης, εξήγησε ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Παπαευαγγέλου: Δεν πρέπει να εφησυχαστούμε από την ηπιότητα της Όμικρον

«Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν», επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής.

Επίσης, τόνισε πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό.

«Οι μελέτες λοιπόν, δείχνουν πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση διότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid», πρόσθεσε.

Η χρήση του PCR είναι σημαντική για τη διάγνωση ατόμων που έχουν επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα μείνει χαμηλό. Και η πιθανότητα μετάδοσης παραμένει χαμηλή. «Επίσης, να επισημάνουμε πως σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα διευκρίνησε ότι δε χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR», πρόσθεσε.

Πλεύρης: «Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τον ιό SARS-CoV-2:

«Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές.

Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα,  στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top