«Όσοι μολύνονται με την Όμικρον προστατεύονται από επανανόσηση με τη Δέλτα»

Τι έδειξε νέα μελέτη, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο

Συναγερμός στη χώρα για την αύξηση των κρουσμάτων - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, παραθέτει τα ευρήματα νέας μελέτης. Σύμφωνα με αυτή, όσοι έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον προστατεύονται περισσότερο για επαναμόλυνσης με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Έτοιμη να κυριαρχήσει στην Αθήνα - Ανησυχητικά ποσοστά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, μια ομάδα ερευνητών από τη Νότια Αφρική που ασχολείται με τον κορωνοϊό, διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την παραλλαγή όμικρον ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Στη μελέτη συμμετείχαν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό στο κύμα της Όμικρον στη Ν. Αφρική και έχοντας πιστοποιήσει μοριακά πως μολύνθηκαν με την Όμικρον και όχι τη Δέλτα. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Προσοχή εάν εμφανίσετε εξανθήματα - Το νέο σύμπτωμα

Απομόνωσαν λοιπόν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε παροχή οξυγόνου. Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson). 

Δύο τα πιθανά σενάρια του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον

Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής Όμικρον ήταν αναμενόμενη, καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν αυτά τα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων (14 φορές) στην παραλλαγή στο διάστημα της ανάλυσης. Ωστόσο, τα ίδια άτομα - ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν - επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής Δέλτα (η οποία δυνατότητα εξουδετέρωσης επίσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων αυξήθηκε 4,4 φορές). 

Δηλαδή, φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από τη Δέλτα. Αυτά είναι προφανώς καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της όμικρον. 

«Εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την δέλτα. 

Τα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους. 

Αυτά μαζί δείχνουν πως ίσως η λοίμωξη με την Όμικρον να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης εάν κάποιος κολλήσει μετέπειτα τη δέλτα που συνεχίζει να κυκλοφορεί, και τελικά να επιφέρει μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο στο σύστημα υγείας», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top