Δύο τα πιθανά σενάρια του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον

«Ο εμβολιασμός προστατεύει από θάνατο και από άλλες ασθένειες»

περαστικοί περπατούν με μάσκες

Τα πιθανά σενάρια του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον, αναλύουν με νέο άρθρο τους που δημοσιεύει το star.gr ο Αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης και ο Βασίλης Τσούμπρης, ερευνητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

«Η ανάλυση των δεδομένων προηγούμενων ιών μας δείχνουν ότι ξεκίνησαν ως επικίνδυνοι, και συνέχιζαν να μεταλλάσσονται και να απειλούν ολοένα και πιο σοβαρά την κοινωνία. Μετά την επίμονη και οργανωμένη αντίδραση της κοινωνίας, κατέληγαν να γίνουν ενδημικοί», αναφέρουν.

κόσμος περπατά στην Ερμού

Η μεταδοτικότητα και η θνησιμότητα των μεταλλάξεων ανησυχούν την κοινωνία (φωτ, eurokinissi)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξασθένιση είτε της μεταδοτικότητας, είτε της θνησιμότητας κάποιας μετάλλαξης ίσως να μαρτυρά την εξασθένιση και των επόμενων μεταλλάξεων έως ότου ο ιός γίνει ενδημικός.

«Η μετάλλαξη Όμικρον διαδίδεται σε όλο τον κόσμο με πολύ υψηλό ρυθμό, καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 2 έως 3ις ημέρες. 

Όσον αφορά στην θνησιμότητα, αυτή εξαρτάται από τις νοσηλείες, όπου υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για αρκετά μικρότερα επίπεδα. Χρειάζονται περαιτέρω δεδομένα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Με δεδομένο ότι η Όμικρον μεταδίδεται 3- 4 φορές περισσότερο από τη Δέλτα θα πρέπει να δούμε 3- 4 φορές λιγότερες νοσηλείες και θανάτους για να αντισταθμιστεί η υψηλή μεταδοτικότητα έναντι της Δέλτα», αναφέρουν. 

Ο Γιώργος Ατσαλάκης,αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα- Πιθανόν και νωρίτερα τα νέα μέτρα

«Ενθαρρυντικά τα πρώτα δεδομένα από το εξωτερικό για την Όμικρον»

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Gauteng της Ν. Αφρικής, το κύμα της Όμικρον:

  • Kορυφώθηκε και ήδη μειώνεται σταθερά
  • Ήταν μικρότερης χρονικής διάρκειας (σε 1,5 μήνα έφθασε στην κορυφή)
  • Έφθασε στο 90% της κορυφής της Δέλτα
  • Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 50% λιγότερες
  • Οι θάνατοι ήταν 85% λιγότεροι σε σχέση με τη Δέλτα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και αυτά τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά, υπάρχουν αρκετές διαφορές με τη χώρα μας (μικρή μέση ηλικία, καλοκαίρι, κλπ.) και για αυτό θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί έως ότου δούμε τα πραγματικά δεδομένα της χώρα μας.

γυναίκα σε εμβολιαστικό κέντρο κατά του κορωνοϊού

φωτ. eurokinissi

«Αντίστοιχα, ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα από τη Δανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ιταλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ενός μεγάλου αριθμού, μπορεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός και κυρίως για τη χώρα μας, όπου η Δέλτα επιμένει δίνοντας υψηλό επίπεδο θανάτων.

Μετά τις κορυφές των προηγούμενων κυμάτων οι θάνατοι αποκλιμακωνόταν μετά από 10-15 ημέρες. Στο παρόν κύμα έχουν περάσει τριπλάσιες ημέρες (45) από την κορύφωση των κρουσμάτων. Αυτό υπονοεί κρούσματα που δεν είχαν καταγραφεί. 

Η πίεση που ήδη υφίσταται το υγειονομικό σύστημα το καθιστά ακόμα πιο ευάλωτο σε επιπλέον νοσηλείες που θα προκύψουν από την Όμικρον. Επιπλέον, το ποσοστό των νοσηλειών εξακολουθεί να είναι 5- 6% των κρουσμάτων, το οποίο είναι τριπλάσιο από αυτό των άλλων χωρών που έχουν αρκετό εμβολιασμένο πληθυσμό.

Η αντικατάσταση της Δέλτα από την επικράτηση της Όμικρον, υπό την προϋπόθεση ότι η Όμικρον θα έχει μικρότερη θνησιμότητα, θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων από την Δέλτα», σημειώνουν. 

Πλεύρης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό 

Με επιβεβαιωμένη πλέον τη μεταδοτικότητα της Όμικρον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι απαντήσεις τις επόμενες ημέρες σε τρεις κρίσιμες ερωτήσεις θα βοηθήσουν στην εκτίμηση της θνησιμότητας.

Όπως αναφέρουν θα περιμένουμε περισσότερα δεδομένα προκειμένου να απαντηθούν:

  • το ποσοστό επί των κρουσμάτων που θα ζητήσει νοσηλεία 
  • πόσο χρόνο θα διαρκούν οι νοσηλείες 
  • το ποσοστό των βαριών νοσηλειών

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει σε μάσκες, εστίαση και διασκέδαση από 3 Ιανουαρίου

Η πιθανή εξέλιξη των κρουσμάτων της Όμικρον

Στο σχήμα παρακάτω απεικονίζονται τα δύο πιθανά σενάρια εξέλιξης του κύματος Όμικρον. Η κόκκινη καμπύλη απεικονίζει την πορεία των κρουσμάτων όταν αυτά διπλασιάζοντα κάθε 2 ημέρες και η μπλε καμπύλη όταν διπλασιάζοντα κάθε 3 ημέρες. Στον οριζόντιο άξονα απεικονίζονται οι ημέρες της εξέλιξης του κύματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πρόσφατα μέτρα της πολιτείας έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διπλασιασμού των κρουσμάτων κάθε 2 ημέρες. 

«Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε 3 αντί για 2 ημέρες θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του κύματος περίπου 10 ημέρες και θα κατανείμει την πίεση στα νοσοκομεία σε περισσότερες ημέρες. 

Εάν τα μέτρα τηρηθούν, ίσως ο διπλασιασμός των κρουσμάτων να γίνεται κάθε 4 μέρες, οπότε η καθυστέρηση ανάπτυξης του κύματος θα είναι περίπου 20 ημέρες. Αυτός ο χρόνος θα είναι πολύτιμος για την επίσπευση των εμβολιασμών. 
Παρόλα αυτά, η απότομη άνοδος το κρουσμάτων θα αντιστοιχεί και σε μειωμένη διάρκεια του κύματος», σημειώνουν στο άρθρο τους.

εμβολιασμός γυναίκας

(φωτ, eurokinissi)

Μέχρι σήμερα είναι εμβολιασμένο περίπου το 70% του πληθυσμού με μία δόση και περίπου το 65% με δύο δόσεις, ενώ περίπου το 30% έχει λάβει την αναμνηστική δόση.

«Καθώς η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία, ένα μέρος των μολύνσεων θα προέρχεται από τη «δεξαμενή» των εμβολιασμένων και αυτών που ήδη έχουν νοσήσει και το υπόλοιπο, από τους μη έχοντες ανοσία. Χρειάζονται περισσότερα πραγματικά δεδομένα για να δούμε το ακριβές ποσοστό αυτών που θα νοσηλευτούν», αναφέρουν. 

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης στα νέα μέτρα

«Ο εμβολιασμός προστατεύει και από άλλες ασθένειες»

Όπως αναφέρουν οι δύο ερευνητές στο άρθρο τους, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της Όμικρον.

«Νέα έρευνα του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων έδειξε ότι εκείνοι που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή Moderna έχουν 1/ 3 λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξ αιτίας άλλων μη covid ασθενειών. Άρα ο εμβολιασμός προστατεύει και από άλλες ασθένειες», σημειώνουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top