Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μεταδίδεται και σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες

«Σπάνια» η μυοκαρδίτιδα στα παιδιά μετά τον εμβολιασμό τους

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού στη χώρα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την ανάγκη προστασίας των παιδιών από τον ιό ενόψει και των εορτών. 

Η κυρία Θεοδωρίδου περιέγραψε την εμπειρία πολλών παιδιών που έκλεισαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, λέγοντας πως πολλά από αυτά πηγαίνουν χαρούμενα στο ραντεβού τους, καθώς έχουν τη στήριξη των γονιών τους. «Μία εικόνα πραγματικά γιορτινή» σχολίασε η ίδια.

Οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test στις γιορτές

«Πριν 48 ώρες ανακοινώθηκαν από το CDC τα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων, με δεδομένα που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 5-11 ετών. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Κατάτι περισσότερες ήταν με τη δεύτερη δόση. Ωστόσο ήταν ήπιες και παροδικές. 

Κορωνοϊός: Γιατί πλέον πλήττει περισσότερο τα παιδιά - Οι κίνδυνοι

Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού. Η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας μία στο εκατομμύριο επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι υπαρκτή αλλά σπάνια». 

Μετάλλαξη Όμικρον: «Οι νοσήσαντες έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης»

Η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε και για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα στέλεχος με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται σε 3 μέρες - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Μάλιστα, τόνισε πως η μετάλλαξη μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, οι οποίοι συνήθως είναι ασυμπτωματικοί, και από ανεμβολίαστους. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δε φτάνει για να προστατεύσει. 

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε την περίπτωση ενός πάρτι που έγινε στη Νορβηγία, το οποίο αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Moderna για Όμικρον: Μικρή η προστασία από τις δύο δόσεις του εμβολίου

Πάνω από το 70%  κόλλησε και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ήταν με Όμικρον.  

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως σχετικά με τη βαρύτητα της νόσου τα δεδομένα είναι ακόμα περιορισμένα. Ωστόσο, τόνισε πως η τρίτη δόση του εμβολίου είναι καθοριστικής σημασίας στην αποφυγή μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top