Ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών 5 – 11 ετών σε 75 εμβολιαστικά κέντρα

Ποιες είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες

Όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 - 11 ετών κατά του κορωνοϊού

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών κατά του κορωνοϊού

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες 6.000 δόσεις παιδικών εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTec και ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου χιλιάδες γονείς έχουν μπει στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν κλειστεί 31.000 ραντεβού. 

Εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών: Οι παρενέργειες - Πότε χορηγείται η 2η δόση

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη παραλαβή εμβολίων έναντι του κορωνοϊού για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και στις 4 με 5 Ιανουαρίου θα ανοίξουν χιλιάδες νέα ραντεβού.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, η πρώτη δόση εμβολίου χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 29.000 παιδιά έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Εμβολιασμός παιδιών: Το υπουργείο Υγείας λύνει τις απορίες των γονέων

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία: 

  • στο Παίδων Αγία Σοφία
  • στο Παίδων Πεντέλης
  • στο Ασκληπιείο Βούλας
  • στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά
  • στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Επίσης, στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνουμε το εμβόλιο του κορωνοϊού

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα. 

Γαλλία: Σχεδόν 80% των παιδιών άνω των 12 έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό

Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω τους ενώ η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, γι' αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top