Εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών: Οι παρενέργειες - Πότε χορηγείται η 2η δόση

Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Όμικρον

Στον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών: Ερωτήσεις και απαντήσεις από τις ΗΠΑ

Αρχίζοντας, αναφέρθηκε σε μια σχετική έρευνα στη Σκωτία για τον εμβολιασμό παιδιών και το μη ελεγχόμενο άσθμα. Όπως είπε, τα δεδομένα αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο.

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες. Αν ένα παιδί νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με ό, τι συμβαίνει στους ενήλικες. Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αναβολές των άλλων εμβολιασμών», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι παιδίατροι γνωρίζουν πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά.

Εμβολιασμός παιδιών: Ποιες είναι οι παρενέργειες και πότε πρέπει να χορηγείται η δεύτερη δόση

Όσον αφορά στις παρενέργειες, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως είναι ανάλογες με εκείνες των συνηθισμένων εμβολίων, όπως πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Τόνισε ακόμα ότι η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα για το αν και πότε θα έχουμε τρίτη δόση στους ανήλικους. 

Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε εφήβους 16-17 ετών έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται ότι θα διατυπώσει συστάσεις.

Τα καλά και κακά νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε και για τα νεότερα στοιχεία της μετάλλαξης Όμικρον.

«Τα λιγότερο ευχάριστα νέα για την παραλλαγή Όμικρον αφορά την ταχύτητα μετάδοσης. Τα νέα με κάποια αισιόδοξη επένδυση είναι τα στοιχεία του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα νοσοκομείων. Παρά τον μικρό αριθμό ασθενών - 42 αναφέρονται - οι περισσότεροι ασθενείς δε χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με κορωνοϊό. Είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάτι διαφορετικό», είπε.

Σε επίπεδο κλινικής εμφάνισης, διακρίνονται σταθερά κάποια χαρακτηριστικά:

  • το 80% αφορά άτομα κάτω των 50 ετών
  • η νοσηλεία είναι βραχεία (2-8 ημέρες)
  • η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6% σε σχέση με 17%, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού

Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις του ΠΟΥ που καλεί να υπάρξουν νέα δεδομένα. Ακόμη κι αν η μετάλλαξη είναι ηπιότερη της Δέλτα, θα προκύψουν ζητήματα στο θέμα της νοσηλείας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας.

Ευαίσθητοι είναι και οι άνω των 60, που παροτρύνονται για εμβολιασμό. μελέτες δείχνουν ότι με την τρίτη δόση αυξάνονται κατά 25 φορές το επίπεδο αντισωμάτων, ενώ σύμφωνα με το CDC η θνητότητα μειώνεται κατά 90% όπως και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top