Κορωνοϊός: «Δε γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή»

Τι απαντά η Αναστασία Κοτανίδου για τις VIP ΜΕΘ

Όσα απάντησε η Αναστασία Κοτανίδου για τις VIP ΜΕΘ και τη διαλογή ασθενών - Βίντεο Ερτ

Απαντήσεις στα όσα ακούγονται για τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ και τις VIP πτέρυγες έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ).

Κορωνοϊός: Καταγγελία για «ρεζερβέ» VIP ΜΕΘ - Τι απαντά ο Οικονόμου

«Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια ΜΕΘ του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» Αναστασία Κοτανίδου στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Έξαλλη η Παγώνη με τις «ΜΕΘ για VIPS»:«Λυπάμαι πάρα πολύ για τη συκοφαντία»

«Δε γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5», ξεκαθάρισε η κ. Κοτανίδου αναφερόμενη στην επιλογή ασθενών και στις κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για υψηλά πρόσωπα, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Έξαλλος ο Πλεύρης για τις VIP ΜΕΘ: Στη Δικαιοσύνη ο Γιαννάκος για όσα είπε

Στο νούμερο ένα, σύμφωνα με όσα είπε, είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών σε ΜΕΘ και πόσο μάλλον άλλου είδους κριτήρια όπως είναι η κοινωνική θέση κάποιου. 

Κοτανίδου: «Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού»

Όταν ρωτήθηκε για την θνητότητα η κα Κοτανίδου είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία, επισημαίνοντας ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία. 

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και έδωσε τα εξής στοιχεία:

  • Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανά πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10.
  • Κρεβάτια έχουμε. Δε θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ αλλά στελέχωση των υπαρχόντων.
  • Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 50 με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.
  • Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις ΜΕΘ. 

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης η κα Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν» και ο κ. Βασίλειος Μπέκος, Διευθυντής ΜΕΘ ΝΝΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top