Γιατί η Ελλάδα έχει περισσότερους θανάτους στους άνω των 60 ετών

Δείτε τη σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρώπης

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, με στόχο, όπως είπε, να σωθούν ζωές. 

Έτσι έως τις 15 Ιανουαρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση, αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα που δε θα εμβολιάζονται. 

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός άνω των 60 - Πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Σύμφωνα με στοιχεία, μάλιστα, που υπάρχουν από χώρες του εξωτερικού, όπου οι εμβολιασμοί έχουν αγγίξει υψηλά ποσοστά και στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πιο ήπιο. 

Ενδεικτικό είναι ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 90% οι ημερήσιες απώλειες σε σύγκριση με τη χώρα μας είναι πολύ μικρότερες, ενώ και το Σύστημα Υγείας καταφέρνει και παίρνει σημαντική «ανάσα», σε σύγκριση με την Ελλάδα, που πιέζεται αισθητά.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Δείτε τη σύγκριση των αριθμών για νοσηλείες και θανάτους με στοιχεία από την Πορτογαλία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ελλάδα: 

Πορτογαλία

  • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+: 99,5%
  • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 80
  • Ημερήσιοι θάνατοι: 13

Δανία

  • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+: 99,1%
  • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 47
  • Ημερήσιοι θάνατοι: 10

Σουηδία

  • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+: 93,1%
  • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID: 32
  • Ημερήσιοι θάνατοι: 5

Ελλάδα

  • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+: 83%
  • Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID: 657
  • Ημερήσιοι θάνατοι: 92

Μητσοτάκης: «Το πρόστιμο δεν είναι ποινή»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60, οι οποίοι νοσηλεύονται ενώ κάποιοι από αυτούς χάνονται.

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Στην Ελλάδα, παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%.

Όπως είπε τα χρήματα από τα πρόστιμα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για ποινή, αλλά για «ένα αντίτιμο υγείας».

Κορωνοϊός: «Κλείσιμο σχολείων και αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από παντού»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό είναι η ύστατη πράξη ευθύνης, προστασίας και δικαιοσύνης. 

«Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, είναι όμως η σωστή και αναγκαία απόφαση για το καλό όλων μας και καθενός ξεχωριστά», σημειώσε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top