Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός άνω των 60 - Πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Δωρέαν self test σε κάθε ενήλικο - «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη Όμικρον»

Σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» αλλά κι ενόψει και των γιορτών προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε οικονομικό «πέναλτι» 100 ευρώ όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων.

Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών εκτιμάται πως είναι περίπου 520.000. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Μητσοτάκης: «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη Όμικρον»

«Η νέα μετάλλαξη Όμικρον μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή. Μας υπενθυμίζει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια. Όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

«Οι γιορτές, που πλησιάζουν, με τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους δημιουργούν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν τη αναζωπύρωσή του», πρόσθεσε.

«Για τη μετάλλαξη Όμικρον θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα, όμως ,είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, γι΄ αυτό πρέπει να κερδίσουμε χρόνο: εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, όπως πολλοί προεξοφλούν χωρίς να μπορούν να κρύψουν τη χαιρεκακία τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε η πολιτική μας ως προς τους εμβολιασμούς αποδίδει. Η χώρα μας είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε ρυθμό καθημερινών εμβολιασμών που αφορούν την τρίτη δόση. Τις τελευταίες εβδομάδες τα ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο θέλουμε», είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν μέσα στον Νοέμβριο. 

«Και είναι οι άνω των 60 που νοσηλεύονται και, δυστυχώς, πολλοί χάνονται. Και είναι άδικοι θάνατοι», σημείωσε.

«Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων για την προστασία της δημόσιας υγείας» είπε ο ίδιος.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός. 

«Είναι μια απόφαση που με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με αυτή την απόφασή μας θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε ο πρωθυπουργός.

Κορωνοϊός: «Κλείσιμο σχολείων και αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από παντού»

Οι Έλληνες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει ως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση.

«Διαφορετικά θα επιβάλλεται κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ. Και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας. Δεν είναι ποινή, είναι ένα αντίτιμο υγείας. Μια ώθηση ζωής, αλλά και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους», πρόσθεσε.

Παράλληλά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ενόψει των γιορτών και ένα συμπληρωματικό μέτρο, τη διάθεση δωρέαν self test σε κάθε ενήλικο, ενόψει γιορτών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top