Εμβόλιο: Τρίτη δόση νωρίτερα από το εξάμηνο - Τι δείχνουν νέες μελέτες

Αναμνηστική δόση και με το Moderna

Όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους για την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού - (8/11)

Τη δυνατότητα να μπορούν οι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση του εμβολίου πριν περάσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση εξετάζουν επιστήμονες και κυβέρνηση. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για την επίσπευση των ραντεβού βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία με στόχο να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, ώστε να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας ενόψει το δύσκολου χειμώνα που μας περιμένει. 

Μαγιορκίνης: «Εξαιρετικά αποτελεσματικό το Pfizer μετά τους έξι μήνες»

«Τρίτη δόση εμβολίου μετά από τέσσερις μήνες»

Υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και υποστήριξε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση, όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου. 

Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη.

«Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε», επισήμανε ο καθηγητής. 

Όπως εξήγησε, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας, κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δεν οδηγούν στον θάνατο, αλλά όταν ο ασθενής συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό, ακόμα κι αν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος. 

Τρίτη δόση εμβολίου: «Δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας»

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας, Α. Τσακρής, ο οποίος μιλώντας στον ANT1 τόνισε ότι είναι καλύτερα να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας.

Τώρα πρόσβαση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την αναμνηστική τρίτη δόση έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι έξι μήνες μετά τις δύο δόσεις εμβολίου mRNA είτε με AstraZeneca και δύο μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson & Johnson. 

Βάσει του αριθμού των πολιτών που είχαν εμβολιαστεί ως τον περασμένο Ιούνιο, προκύπτει ότι περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. 

Τρίτη δόση: Γιατί οι επιστήμονες ανοίγουν νωρίτερα την πλατφόρμα

Όπως είπε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο των μηνών, ιδίως μετά από έξι μήνες. Αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από κορωνοϊό και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από έναν εμβολιασμένο. Παρ’ όλ’ αυτά παραμένει η προστασία από σοβαρή νόσηση ή θάνατο. 

Μητσοτάκης: Οι εμβολιασμένοι δε θα στερηθούν τις ελευθερίες τους

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στη μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Τα τεστ αντισωμάτων μπορεί να είναι παραπλανητικά 

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα τεστ αντισωμάτων που κάνουν αρκετοί πολίτες δε σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία και πολλές φορές τα αποτελέσματά τους είναι παραπλανητικά, γιατί οι εμβολιασμένοι νομίζουν ότι έχουν αντισώματα, αλλά αυτά δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν. 

Έρευνα: Τι λένε οι Έλληνες για τον κορωνοϊό μετά από 20 μήνες πανδημίας

Το ίδιο είχε υποστηρίξει στο star.gr και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Δ. Παρασκευής τονίζοντας:

«Δε συστήνεται να προχωρήσει κάποιος σε έναν έλεγχο αντισωμάτων προκειμένου να αποφασίσει για τη διενέργεια της τρίτης δόσης. Τα επίπεδα αντισωμάτων δεν είναι ενδεικτικά για το αν και κατά πόσον χρειάζεται να γίνει μία αναμνηστική δόση. Δε θα μας βοηθήσει, λοιπόν»

Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση και με Moderna από την Παρασκευή 12/11

Όπως είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αναμνηστική δόση και με το εμβόλιο της Moderna από την προσεχή Παρασκευή. Αν επιλέξουν μάλιστα το συγκεκριμένο εμβόλιο θα κάνουν τη μισή δόση της κανονική. 

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών

Μέχρι τώρα, η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με το εμβόλιο της Pfizer.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Εμβολιασμοί: Εκτίναξη των νέων ραντεβού

Την ίδια ώρα, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση του ρυθμού του εμβολιαστικού προγράμματος.

Θεμιστοκλέους: Τεράστια αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού έως 200%

Ο κύριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ως εκ τούτου, πρόκειται για αύξηση κατά 185%, μετά από μια μακρά περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έδειχνε να έχει βαλτώσει. 

Επίσης, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, η περασμένη εβδομάδα «έκλεισε» με 444.024 αναμνηστικές δόσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top