Το «βουνό των Μουσών»: Ιδανική απόδραση για το Σαββατοκύριακο

Ο Ελικώνας βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα

Έλατα, καθαρός αέρας, πανέμορφα καταπράσινα μονοπάτια για πεζοπορία, ποιοτικοί ξενώνες, γευστικό φαγητό... Μακριά από τον θόρυβο της πόλης, στην καρδιά της φύσης. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω για να αποδράσετε για ένα Σαββατοκύριακο στο «βουνό των Μουσών»;

5 μέρη + 5 λόγοι για να πάτε ταξίδι το φθινόπωρο!

Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός προορισμός όπως ο Παρνασσός, ο Ελικώνας, όμως, μπορεί να προσφέρει αξέχαστες φθινοπωρινές στιγμές, αφού η φύση αυτή την περίοδο κάνει τα... μαγικά της! 

Όσοι επιζητούν τα γραφικά μονοπάτια για πεζοπορία, τον βουνίσιο αέρα και αξέχαστες στιγμές μέσα στην ελληνική φύση, και, μάλιστα, πολύ κοντά από την Αθήνα, τότε ο Ελικώνας είναι ο must προορισμός σας!

Τα χωριά Αγία Αννα και Ελικώνας ή αλλιώς Ζερίκι μαζί με το κεφαλοχώρι Κυριάκι διαθέτουν υποδομή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για εξορμήσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή. 

Ο Ελικώνας στην ελληνική μυθολογία

Το όμορφο βουνό είναι γνωστό με αυτό το όνομα από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ είχαν την κατοικία τους οι εννέα Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν η βιοποικιλότητα του βουνού και κυρίως η χλωρίδα του. Στα ανατολικά αναπτύσσονται εκτεταμένα δάση ελάτων σε ύψος πάνω από 500 μέτρα, ενώ χαμηλότερα υπάρχουν πυκνά δρυοδάση. Έχουν καταγραφεί 1.200 είδη φυτών, ανάμεσά τους και πολλά απειλούμενα με εξαφάνιση.

Φθινοπωρινή απόδραση στη μαγευτική Σαντορίνη

Το χωριό Αγία Άννα

Η πρώτη σας στάση επιβάλλεται να είναι στο πιο διάσημο χωριό της περιοχής, την ξακουστή Αγία Άννα. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και φημίζεται για το καταπληκτικό του ελατόδασος, τα μικρά σπιτάκια χτισμένα με πέτρα και την υπέροχη πλατεία που θυμίζει Ζαγοροχώρια σε ό,τι αφορά τη γραφικότητά της.

Το χωριό Κυριάκι

Το χωριό είναι χτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία φωκική πόλη Φλυγόνιο (υπολείμματά της διασώζονται στη θέση Παλιόκαστρο) που καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ τον Μακεδόνα, το 348 π.Χ. Στη διάρκεια της Κατοχής το Κυριάκι όπως και πολλά χωριά του Ελικώνα πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και κάηκε από τους Ιταλούς και δύο φορές από τους Γερμανούς, το 1943 και το 1944. 

Ταξίδι την 28η Οκτωβρίου: Οι τιμές σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς

Για πεζοπορία

Η πλούσια βλάστηση του Ελικώνα τον καθιστά μοναδικό και ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τις περιηγήσεις στη φύση και τους ατελείωτους περιπάτους. Για τους ορειβάτες, ο Ελικώνας αποτελούσε ανέκαθεν ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον πεδίο για σύντομες πεζοπορικές εξορμήσεις. Μάλιστα το καλοκαίρι, συχνά συνδυάζονται με μια βουτιά στα δροσερά νερά του Κορινθιακού. Στην ψηλότερη κορφή του Ελικώνα, την ανεμοδαρμένη Παλιοβούνα (1748 υψομ.), οδηγεί μονοπάτι που ξεκινά από την Αγία Άννα (η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top