Έντονες αντιδράσεις των επιζώντων για την ταινία «Καλάβρυτα 1943»

Οι διασωθέντες μιλάνε για την αλλοίωση της ιστορίας τους

Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά την οδυνηρή σφαγή των Καλαβρύτων η ταινία «Καλάβρυτα 1943»  ζωντανεύει  με τον δικό της τρόπο μία από τις πιo αιματοβαμμένες σελίδες της Ιστορίας. Ωστόσο, το έργο πριν καν προβληθεί έχει ήδη γίνει αφορμή για την οργή των απογόνων των μαρτυρικών Καλαβρύτων. 

Η επίμαχη σκήνη της νέας ταινίας  «Καλαβρυτα 1943» παρουσιάζει  έναν Αυστριακό Ναζί  που  κόντρα στις  διαταγές των ανωτέρων του…σπάει την πόρτα του πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου του χωριού και «σώζει» τα  γυναικόπαιδα! 

12/10/1944: Όταν η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους Ναζί

Ο δημσιογράφος του Star Κώστας Γκελντής συνάντησε τον κύριο Γιώργο Δημόπουλο, ένα από εκείνα παιδιά που μαζί με τις μανάδες τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο σχολείο: «Θυμάμαι τα πάντα και ουδείς δύναται να με διαψεύσει. Δεν υπάρχει Καλαβρυτινός να αναφέρεται σε αυτό το γεγονός»

Η  εικόνα του καλού Ναζί, σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων, αποτελεί προσβολή της μνήμης αλλά και αλλοιωμένη  παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων. 

Τι είπαν οι συντελεστές της ταινίας στο Star 

Η ηθοποιός Δέσποινα Χαριάτη παίζει σε αυτη την αμφιλεγόμενη σκηνή: «Ο σεναριογράφος έχει εμπνευστεί από την ιστορία και προφανώς έχει βάλει και την δική του οπτική. Μπορεί να ισχυρίζονται ότι δεν ισχύει, έχει βάλει την δική του φανταστική πινελιά» δηλώνει η ίδια στο Star. 

Μανώλης Γλέζος - Λάκης Σάντας: 80 χρόνια από την ηρωική πράξη στην Ακρόπολη

Τα Καλάβρυτα δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξεχάσουν τον Δεκέμβριο του 1943 και την σφαγή 1000 συγχωριανών τους: «Ασελγούν στο αίμα μας, νιώθω επαναστατημένος με αυτή την θρασύτητα στην ιερή μνήμη αυτών των ανθρώπων, στα παιδιά που φώναζαν» δηλώνει επιζών του 1943. 

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Απογόνων Ολοκαυτώματος προειδοποιεί τους συντελεστές της ταινίας με μηνύσεις: «Αν προσβάλετε τους εκτελεσθέντες προγόνους μας και εμάς ως απογόνους τότε θα αναγκαστούμε να πάμε στα δικαστήρια»

Η θηριωδία των Ναζί στο «φαράγγι της Γιαγιάς» - Εκτελέστηκαν 34.000 άτομα

Το έργο « Καλάβρυτα 1943»  δεν έχει ακόμα προβληθεί και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα  στις 11 Νοεμβρίου, έως τότε οι Καλαβριτινοί  δεν ξεχνούν και τηρούν στάση αναμονής.

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top