Η θηριωδία των Ναζί στο «φαράγγι της Γιαγιάς» - Εκτελέστηκαν 34.000 άτομα

Ανάμεσά τους Εβραίοι, τσιγγάνοι και αιχμάλωτοι

Δείτε στο βίντεο του AP την τελετή μνήμης στο Μπάμπι Γιαρ.

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου, κατά το οποίο η πρώτη πράξη του δράματος ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, έγινε στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ στην Ουκρανία τον Σεπτέμβρη του 1941.

Το Μπάμπι Γιαρ βρίσκεται βόρεια του Κιέβου, που στα ελληνικά σημαίνει «Φαράγγι της Γιαγιάς», εκτελέστηκαν περίπου 34.000 Εβραίοι, τσιγγάνοι, αντιστασιακοί και αιχμάλωτοι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1941, μόλις δυο μήνες μετά την έναρξη της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της ΕΣΣΔ, γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Κίεβο, όπου ζούσαν περίπου 900.000 κατοίκους, από τους οποίους 150.000 ως 200.000 ήταν Εβραίοι.

Στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε σαμποτάζ στην πόλη, από άνδρες της σοβιετικής αντίστασης: εξερράγησαν βόμβες, οι οποίες κατέστρεψαν επιταγμένα κτίρια, ανάμεσα στα οποία το αρχηγείο των Γερμανικών στρατευμάτων και το ξενοδοχείο Κοντινένταλ, κατάλυμα των ανώτερων Γερμανών αξιωματικών.

Οι Γερμανοί τότε τοιχοκόλλησαν μια ανακοίνωση σε κάθε γωνιά της πόλης:

«Όλοι οι Εβραίοι του Κιέβου και των γύρο περιχώρων διατάσσονται να παρουσιαστούν στις 8 το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου στη γωνία, κοντά στο νεκροταφείο. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους, καθώς και τα προσωπικά τους είδη. Όποιος παρακούσει τη διαταγή και βρεθεί σε άλλο μέρος της πόλης θα εκτελείται επιτόπου».

Η στυγερή εκτέλεση

Οι Ναζί είχαν αποφασίσει να τους εκτελέσουν ως αντίποινα για μια σειρά βομβιστικών ενεργειών κατά στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων από την σοβιετική αντίσταση.

Ο εβραϊκός πληθυσμός του Κιέβου συγκεντρώθηκε τελικά στο κοιμητήριο, περιμένοντας τα τρένα που θα τους μετέφεραν στην εξορία, όπως πίστευαν. Μόλις άκουσαν το κροτάλισμα των πολυβόλων κατάλαβαν ότι ήταν ήδη πολύ αργά για να ξεφύγουν από την κόλαση που τους περίμενε. Τελικά, οδηγήθηκαν σε μικρές ομάδες των 10 ατόμων στο χείλος του φαραγγιού, όπου τους πολυβολούσαν, αφού πρώτα τους έγδυναν και τους χτυπούσαν ανηλεώς. Βίασαν κορίτσια και έκλεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που κρατούσαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top