Επέλαση του «Μπάλλου» στη Βόρεια Ελλάδα - Πού θα «χτυπήσει» το Σάββατο

Πάνω από 75 εκατ. τόνοι νερού σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία

Όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός

Για τρίτη μέρα συνεχίζει την επέλασή του στην Ελλάδα η κακοκαιρία «Μπάλλος», η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη καμία περιοχή της χώρας.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, από τους 414 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν βροχή οι 413. 

Ο μοναδικός σταθμός που δεν κατέγραψε βροχόπτωση ήταν αυτός του ακριτικού Καστελλόριζου.

«Μπάλλος»: Σε Πατήσια, Αμπελόκηπους και Περιστέρι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εγκλωβισμένοι από κατολίσθηση σε χωριό της Κέρκυρας

Το βράδυ της Παρασκευής αντιμέτωπη με το έντονο κύμα κακοκαιρίας βρέθηκε η Βόρεια Ελλάδα.

Οι όγκοι νερού ανάγκασαν την Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στο 378ο χιλιόμετρο της Εγνατίας, στο ρεύμα προς Καβάλα.

Σύμφωνα με το kavalapost, από τις βροχές πλημμύρισαν σημεία της Ελευθερούπολης, ενώ ακυρώθηκε η βραδινή πτήση της AEGEAN, καθώς το αεροσκάφος δεν μπορούσε να απογειωθεί.

Ισχυρές ήταν οι βροχές και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το thestival, μετά από υπερχείλιση ρέματος στο χωριό Ζαγκλιβέρι χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους τέσσερα άτομα και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Συνταξιούχος εφοριακός ο νεκρός στην Εύβοια

Από τα ξημερώματα, ισχυρές βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας «Μπάλλος» εκδηλώνονται σε περιοχές του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Ηρακλείου, στη Νάξο, την Πύλο και την Ηλεία, στο Καρπενήσι, στην Ήπειρο.

Για σήμερα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές και καταιγίδες, που σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Συγκεκριμένα, αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες σταδιακά έως το απόγευμα θα περιοριστούν κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και έως το βράδυ στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο. 

Πάνω από 75 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία

Περισσότεροι από 75 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Ευβοία και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μπάλλος», εκτίμησε ο Ευθύμιος Λέκκας. 

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Βίντεο με πυροσβέστη που σώζει παιδιά από χείμαρρο

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο που άγγιξε τα όρια του ακραίου φαινομένου. 

Για τους πλημμυρισμένους δρόμους στην Αττική, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η Αττική διαφέρει από την Εύβοια και την Ηλεία.

«Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι’ αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία και την Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν είναι αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί και άρα δημιουργούνται άλλα προβλήματα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top