Φωτιά στο Μάτι: Στο εδώλιο 27 κατηγορούμενοι - Η πρόταση του εισαγγελέα

Δούρου, Ψινάκης, Κολουκούρης σε δίκη για τη φονική πυρκαγιά

Εδώλιο για 27 κατηγορούμενους σε βαθμό πλημμελήματος για την τραγωδία στο Μάτι. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (12/10/21)

Εδώλιο για 27 κατηγορούμενους σε βαθμό πλημμελήματος δείχνει η ογκωδέστατη εισαγγελική πρόταση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία είναι κόλαφος για τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους.

Ο εισαγγελέας στην 680 σελίδων πρόταση του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εμμένει στην άποψη ότι οι κατηγορούμενοι για την καταστροφική πυρκαγιά πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα και όχι κακουργήματα, όπως είχε ζητήσει επανειλημμένα ο ανακριτής. Και συγκεκριμένα για:

 • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως
 • Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως

Φωτιά Μάτι

Η καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 102 ανθρώπων/ eurokinissi

Ανάμεσα τους, περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Φωτιά Μάτι: Ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται και ο 65χρονος από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια.

Μέσα στις εκατοντάδες σελίδες της εισαγγελικής πρότασης περιγράφεται αναλυτικά κάθε πτυχή και λεπτομέρεια που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες. Το σκηνικό περιγράφεται ανάγλυφα ως: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελής συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Φωτιά Μάτι: Αποκαλυπτικοί διάλογοι - Γνώριζαν από νωρίς για τους νεκρούς

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

 • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
 • Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
 • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
 • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
 • Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου
 • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
 • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
 • Ανετοιμότητα
 • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
 • Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

Φωτιά Μάτι

Η καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 102 ανθρώπων/ eurokinissi
 

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης περιλαμβάνεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).»

Φωτιά Μάτι: Κόλαφος το πόρισμα του ανακριτή - «Έγινε προσπάθεια συγκάλυψης»

Η εισαγγελία θεωρεί πολύ σημαντική την υπόθεση προκειμένου να δικαιωθούν όσο το δυνατόν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι ήταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Φωτιά Μάτι: Τρία χρονιά μετά οι κάτοικοι μετρούν ακόμη τις πληγές τους

Επισημαίνεται ότι στην Eισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα ανοιχτή δικογραφία, η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top