Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων στα παιδιά – Προ των πυλών το 4ο κύμα

Σκέψεις για αλλαγή πρωτοκόλλων στα σχολεία

Όλα όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τη χορήγηση της τρίτης δόσης (20/9/21)

Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού βρίσκεται πλέον πολύ κοντά, μετά από την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται μεταξύ των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων. 

Τα παιδιά αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευάλωτα στη μετάλλαξη Δέλτα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες. 

Κορωνοϊός στα παιδιά: Πόσο διαρκεί η «μακρά Covid-19»

«Το τέταρτο κύμα είναι μπροστά μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία εκτίμησε ότι η έναρξή του θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησε η δια ζώσης εκπαίδευση ένα στα τρία παιδιά, και όχι στα πέντε, νοσούν με κορωνοϊό.

Επίσης, νέες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι τελικά ασφαλής για τον περιορισμό της διασποράς. 

Κορωνοϊός: «Ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά»

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας στα σχολεία και για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό παιδιών από 4 – 17 ετών που νοσούν από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ.

Επιπλέον μέσω της πλατφόρμας My School θα γίνονται γνωστά τα στοιχεία για τα σχολικά τμήματα που βρίσκονται σε αναστολή. 

Κορωνοϊός: Αύξηση ΜΕΘ παίδων

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ παίδων. 

Κεραμέως: Προχωρούν οι εμβολιασμοί - Πόσοι μαθητές έχουν κάνει το εμβόλιο

Τα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ, αν χρειαστεί, θα υπάρξει συνεργασία και με ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια που διαθέτουν ΜΕΘ παίδων. 

Όσον αφορά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, εξετάζεται η μετατροπή ΜΕΘ ενηλίκων, σε ΜΕΘ παίδων. 

Σκέψεις για αλλαγή των πρωτοκόλλων

Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων, σε περίπτωση που η εικόνα της πανδημίας επιδεινωθεί ραγδαία και το σύστημα υγείας αρχίσει να πιέζεται. 

Έως σήμερα αυτό που ισχύει είναι ότι για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών, ενώ οι μαθητές υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα. 

Το πρωτόκολλο αυτό αναμένεται να επαναξιολογηθεί σε έναν μήνα, εκτός αν χειροτερεύσει δραματικά η κατάσταση, και δεν αποκλείεται να αλλάξει η οδηγία για την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων, να μην ισχύσει δηλαδή το 50%+1.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας και τον ρυθμό μετάδοσης μεταξύ των παιδιών. 

Εμβολιασμοί: Χαμηλό το ποσοστό στα παιδιά

Τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά από την άλλη παραμένουν χαμηλά, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να καλούν τους γονείς να σπεύσουν να τα εμβολιάσουν. 

Σχολεία: Δεκάδες μαθητές χωρίς self test- Γονείς δηλώνουν ψευδές αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στα παιδιά με μια δόση κλεισμένο ραντεβού, το ποσοστό είναι στο 35% για τις ηλικίες 15 με 18 ετών, και στο 17% για τις ηλικίες 12 έως 14 ετών.

Τα στοιχεία είναι καλύτερα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ξεπερνάει το 82%.

Εμβολιασμοί: Ξεκινούν τον Οκτώβριο στα ιατρεία των παιδιάτρων

Παράλληλα, στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών και των εφήβων στα ιατρεία των παιδιάτρων, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει αρκετά την επιχείρηση «Ελευθερία».

Κορωνοϊός: «Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά»

Οι παιδίατροι που θα συμμετάσχουν, θα συμβληθούν με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε να υπάρχει ο σχετικός κατάλογος σε κάθε περιοχή. 

Ο εφοδιασμός τους με τα εμβόλια mRΝΑ θα γίνεται εφόσον προγραμματίσουν τουλάχιστον έξι συνεχόμενα ραντεβού για εμβολιασμό. 

Συνολικά οι ιδιώτες παιδίατροι είναι περίπου 3.500. Στα ιατρεία τους διενεργείται το 75% των εμβολιασμών του εθνικού προγράμματος που αφορά τους ανηλίκους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των παιδιάτρων που θα ενταχθούν στη διαδικασία. Εκτιμάται ότι το ποσοστό θα αυξάνεται σταδιακά. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top