Κορωνοϊός: «Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά»

«Το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσει η πανδημία» προβλέπει ο Νίκος Σύψας

«Μέχρι τα Χριστούγεννα θα μολυνθούν με κορωνοϊό όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά», δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ από τη μονάδα Covid του Λαϊκού Νοσοκομείου. 

Όπως είπε, δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα γίνει δέκα χρόνια μετά το εμβόλιο, αλλά είναι γνωστές οι συνέπειες στα παιδιά που θα μολυνθούν από κορωνοϊό. 

Παγώνη: «Θα κάνουμε τρίτη δόση εμβολίου» - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid, δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τους γονείς να ζυγίσουν πολύ προσεκτικά τι θα κάνουν σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, συγκρίνοντας τον κίνδυνο από το εμβόλιο, που είναι απειροελάχιστος, όπως είπε, και τον κίνδυνο από την covid. 

Τσιόδρας: «Θα χρειαστούμε 3 - 4 χρόνια να ανακάμψουμε από την πανδημία»

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα η μετάλλαξη Δέλτα είναι άκρως μεταδοτική και αργά ή γρήγορα όλα τα παιδιά θα εκτεθούν σε αυτήν.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων προδιέγραψε ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και πως σε ένα μήνα δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους. 

Σύψας: «Φοβάμαι τους πενηντάρηδες»

Ο μεγάλος φόβος, όμως, του κ. Σύψα δεν είναι τα παιδιά, που συνήθως περνούν πιο ελαφρά τη νόσο, όσο οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. 

Όπως είπε, τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε αυτούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να νοσηλευτούν και να υπάρξει κατ’ επέκταση μεγαλύτερη πίεση στη νοσοκομεία. 

«Το 85% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι»

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. 

Γκάγκα: Θέλουμε να εμβολιαστεί το 100%! 

Συγκεκριμένα, το 85% δεν έχει κάνει το εμβόλιο και το 15%, που είναι εμβολιασμένο, είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους.

«Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε, επίσης, πως οι συνέπειες του κορωνοϊού σε κάποιους ασθενείς είναι μεγάλες και μακροχρόνιες, όπως κόπωση και χρόνιες πνευμονοπάθειες. 

«Το καλοκαίρι θα τελειώσουμε με τον ιό»

Ερωτηθείς για το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας εκτίμησε πως αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι του 2022. 

Σαρηγιάννης: Σταματά η ύφεση της πανδημίας - «Πάμε για 5.000 κρούσματα»

«Το επόμενο καλοκαίρι είτε θα έχουμε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιο είδος ανοσίας. Ο ιός δε θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.  Ωστόσο, υπάρχει φόβος μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη, που δεν το πιστεύω, ή μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες, όπως Αφρική, που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας, καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε.

Κορωνοϊός: Ένα στα τέσσερα κρούσματα αφορά παιδιά - Ανησυχία για τα σχολεία

Πάντως καθησύχασε πως ιστορικά οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια και εκτίμησε πως θα έχουμε μια έξαρση έως τα Χριστούγεννα και μετά θα αρχίσει βαθμιαία η αποκλιμάκωση. 

«Από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα», τόνισε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top