Τσιόδρας: «Θα χρειαστούμε 3 - 4 χρόνια να ανακάμψουμε από την πανδημία»

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (16/9)

Τρία με τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν μετά τη λήξη της πανδημίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα

Μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα «Covid 19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα», που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκείου, επεσήμανε πως χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμός των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων.

Γκάγκα: Θέλουμε να εμβολιαστεί το 100%! 

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά, βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης, όμως σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε πως βρισκόμαστε σε μια ειδική κατάσταση ανησυχίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του. 

Σαρηγιάννης: Σταματά η ύφεση της πανδημίας - «Πάμε για 5.000 κρούσματα»

«Το στέλεχος Δ έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη τρίτη δόση, τόνισε πως θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως με τον εμβολιασμό του περίγυρού τους.

Κορωνοϊός: Ένα στα τέσσερα κρούσματα αφορά παιδιά - Ανησυχία για τα σχολεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, ήδη από τους 5 πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν έναντι του ιού είναι από 5 έως 29 φορές μεγαλύτερη, ενώ η προστασία από τη διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85% - 90%.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη.

«Καμπανάκι» από κυβερνητικό αξιωματούχο: Φοβόμαστε τον Οκτώβριο

Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος κι έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κορωνοϊός είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.

Το γεγονός αυτό απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top