Κορωνοϊός στα παιδιά: Πόσο διαρκεί η «μακρά Covid-19»

Τι υποστηρίζει μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη

Τι δήλωσε η Νίκη Κεραμέως για τα παιδιά 12-15 ετών και τα παιδιά στο Λύκειο

Καθώς ολοένα περισσότερα παιδιά σε πολλές χώρες -και στην Ελλάδα- διαγιγνώσκονται με τη νόσο Covid-19, μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19», που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα επί μήνες μετά την ανάρρωση του ασθενούς, σχεδόν ποτέ δεν κρατάει περισσότερο από τρεις μήνες στην περίπτωση των παιδιών.

Κορωνοϊός: «Ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά»

Τα συμπτώματα των παιδιών και των εφήβων σπανιότατα διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες, αντίθετα με τους ενήλικες που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς περισσότερους μήνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πέτρα Τσίμερμαν της Σχολής Επιστημών και Ιατρικής του ελβετικού Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ,, οι οποίοι αξιολόγησαν έως τώρα 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 19.500 παιδιά, και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας «Pediatric Infectious Disease Journal», βρήκαν, επίσης, ότι η παραλλαγή Δέλτα δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο στα παιδιά, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, καθώς επίσης ότι τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά είναι ήπια ή ασυμπτωματικά.

Κορωνοϊός: Από το 2022 οι εμβολιασμοί σε παιδιά από 5 έως 12 ετών

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως χρονική νεφρική νόσο, καρδιοπάθεια, αυτοάνοσες παθήσεις ή παχυσαρκία, έχουν 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς τέτοια χρόνια προβλήματα. Μία άλλη πρόσφατη μελέτη είχε βρει ότι η σοβαρή Covid-19 συμβαίνει στο 5% των παιδιών (ένα στα 20) με υποκείμενες παθήσεις, έναντι κάτω του 1% στα παιδιά χωρίς χρόνια νοσήματα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19 στα παιδιά βρέθηκαν να είναι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πόνοι στην κοιλιά κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Unsplash

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top