Ευαγγελισμός: «Ο σύζυγος της 54χρονης ήταν αρνητικός στη διασωλήνωση»

Δικηγόρος εξηγεί πότε είναι νόμιμη η διασωλήνωση ενός ασθενούς

Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά μίλησε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Μετά την είδηση του θανάτου 54χρονης που νοσούσε από κορωνοϊό και αρνήθηκε να διασωληνωθεί στον Ευαγγελισμό, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας σχετικά με το αν υπήρξε παρεμπόδιση της διασωλήνωσής της. Άν ισχύει κάτι τέτοιο, ίσως χάθηκε χρόνος που θα ήταν πολύτιμος για την υγεία της 54χρονης. 

Εισαγγελική έρευνα για ανεμβολίαστη που αρνήθηκε να διασωληνωθεί και πέθανε

Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά μίλησε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star και εξήγησε το νομικό σκέλος γύρω από το αν οι ιατροί μπορούν να προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών τους. 

«Ο/η ιατρός, σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, δεν μπορεί να προβεί σε καμία ιατρική πράξη χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς. Εφόσον, όμως, δεν υπάρχει πνευματική διαύγεια από τον ασθενή, το νοσοκομείο μπορεί να ζητήσει εισαγγελική παραγγελία και να διασωληνώσει τον εκάστοτε ασθενή χωρίς τη συναίνεση του. Το ζήτημα που διερευνάται αυτή τη στιγμή είναι αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και για άλλα άτομα, σε περίπτωση που παρεμπόδισαν τη διασωλήνωση της 54χρονης.

Κρήτη: Μάχη για τη ζωή της δίνει 36χρονη έγκυος με κορωνοϊό

Η δικηγόρος ξεκαθάρισε πως αν ο εκάστοτε ασθενής αρνηθεί να διασωληνωθεί, το επόμενο βήμα είναι να ζητηθεί η συγκατάθεση από τους οικείους του: «Ο/η ιατρός εφόσον βλέπει ότι ο ασθενής βρίσκεται σε μια κατάσταση που πλέον δεν μπορεί να επικοινωνήσει, μπορεί κατόπιν εισαγγελική παρέμβασης να προβεί στις απαραίτητες πράξεις. Από εκεί και πέρα, όμως, οφείλουμε να δούμε αν η ασθενής είχε πνευματική διαύγεια πριν εισέλθει στο νοσοκομείο η αν τυχόν υπήρξε παρεμπόδιση η προτροπή της διασωλήνωσης»

Αξίζει να σημειωθεί πως η 54χρονη που πέθανε ήταν αρνήτρια του κορωνοϊού και ανεμβολίαστη.

Όλα όσα δήλωσε για το περιστατικό η Διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού

Σχετικά με τη διασωλήνωση της 54χρονης, που έχασε τη ζωή της από κορωνοϊό, μίλησε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star και η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», Αναστασία Κοτανίδου. 

«Η ασθενής μπήκε με covid-19 στο νοσοκομείο και είχε εμφανίσει αναπνευστική ανεπάρκεια. Επιδεινώθηκε η κατάσταση της και χρειάστηκε διασωλήνωση, γιατί δε θα μπορούσε να καταφέρει να έχει καλό οξυγόνο με άλλο τρόπο. Δε χρειαζόμαστε τη συναίνεση ενός ασθενή σχετικά με το αν θα διασωληνωθεί, καθώς ένας ασθενής με χαμηλό οξυγόνο δεν μπορεί να έχει σωστή κρίση. Την απόφαση για τη διασωλήνωση την παίρνει ο γιατρός, ο οποίος απλά ενημερώνει τους συγγενείς του ασθενούς. Ο σύζυγος της 54χρονης ήταν αρνητικός στη διασωλήνωση. Η γυναίκα ήταν πολύ βαριά και η ΜΕΘ δεν κατάφερε να ανατρέψει την αναπνευστική της ανεπάρκεια» ήταν η δήλωση της Αναστασίας Κοτανίδου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top