Κορωνοϊός: «Περιμένουμε ότι θα νοσήσει το 13-17% των μαθητών»

Νταλούκας στο star.gr: Ποιος κίνδυνος υπάρχει αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά

Όλα όσα είπε ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το υψηλό ποσοστό των παιδιών που νοσούν από κορωνοϊό, λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, τον Ιούλιο και ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά, ένα στα πέντε κρούσματα ήταν παιδί. 

«Αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα. Ο κύριος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος προσβάλλει περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, κάτω δηλαδή των 17 ετών, ενώ υπάρχει και μία συμπεριφορά των παιδιών η οποία εξηγεί τα αυξημένα κρούσματα», εξήγησε μιλώντας στο star.gr ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα κορωνοϊού αφορά παιδιά

Ο ίδιος χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά δεν είναι άτρωτα και κινδυνεύουν εξίσου, άμεσα και έμμεσα από τις απώτερες επιπλοκές του κορωνοϊού. 

«Θα πρέπει να αλλάξουμε τον μύθο που πίστευαν μέχρι τώρα ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Να πούμε στον κόσμο και τους γονείς ότι και τα παιδιά κινδυνεύουν, κάτι που δείχνουν τα πρόσφατα δεδομένα από όλο τον κόσμο και κυρίως από χώρες που είχαν πάρα πολλά κρούσματα, πολλές νοσηλείες παιδιών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ ή ακόμη και θανάτους, όπως η Αμερική», πρόσθεσε.

Μετάλλαξη Mu: Συναγερμός στον ΠΟΥ για τη νέα παραλλαγή κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, μάλιστα, μελέτες έδειξαν ότι η πιθανότητα θανάτου ενός παιδιού παγκόσμια ανέρχεται σε 0,03%.

«Είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αν τα κρούσματα αρχίζουν και πληθαίνουν αυτό το ποσοστό θα έρθει κοντά μας», προειδοποίησε.

Μαθητές στον προαύλιο χώρο σχολείου

«Τα παιδιά κινδυνεύουν να κολλήσουν κορωνοϊό σε ποσοστό που έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο με τη μετάλλαξη Δέλτα», είπε ο κ. Νταλούκας (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Τζανάκης: Οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τα παιδιά αν νοσήσουν από κορωνοϊό

«Περιμένουμε ότι θα νοσήσει το 13-17% των μαθητών με το άνοιγμα των σχολείων»

Όπως ανέφερε ο κ. Νταλούκας, επικαλούμενος τα αποτελέσματα πρόσφατης προδημοσιευμένης μελέτης, στη χώρα μας, με το άνοιγμα των σχολείων, αναμένεται να υπάρξει ένα ντόμινο κρουσμάτων. 

«Το πιθανότερο είναι ότι μέσα στον χειμώνα φέτος όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα κολλήσουν τον κορωνοϊό, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Θα νοσήσει ένα ποσοστό παιδιών, γύρω στο 13 με 17%, ακόμα και αν φορούν μάσκα ή αν κάνουν τεστ μία φορά την εβδομάδα. Αυτό το ποσοστό θα κολλήσει το νέο στέλεχος Δέλτα», είπε.

Σχολεία: Περισσότερα test και μάσκες παντού, εκτός από τη γυμναστική

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, περισσότερο κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά τα παιδιά που είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, καθώς το ανοσοποιητικό τους δεν μπορεί να αντιδράσει καλά. 

«Από εκεί και έπειτα κινδυνεύουν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και όλες οι ηλικίες γενικότερα. Θα λέγαμε επομένως ότι τα παιδιά κινδυνεύουν να νοσήσουν και οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και να συστήσουν στα παιδιά που είναι πάνω από 12 ετών να εμβολιαστούν. Τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού», σημείωσε.

εμβολιασμός νεαρής κοπέλας στο μπράτσο κατά του κορωνοϊού

«Προτείναμε στον κ. Θεμιστοκλέους να αναλάβουμε τον εμβολιασμό των παιδιών στα ιατρεία μας, για όσους από εμάς το επιθυμούν, χωρίς να αποκλείουμε από κάποιον γονέα, εάν θέλει, να μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο. Από την πλευρά του μας είπε ότι θα μπορούσε να το δει πιλοτικά», είπε ο κ. Νταλούκας (φωτογραφία eurokinissi)

Έρευνα: Το εμβόλιο Moderna παράγει τα διπλάσια αντισώματα από της Pfizer

«Τα παιδιά κολλούν και μεταδίδουν με τον ίδιο τρόπο τον κορωνοϊό»

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα παιδιά κολλούν, έχουν τα ίδια ιικά φορτία και επομένως μεταδίδουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες τον κορωνοϊό.

Πολύ περισσότερο μάλιστα, τα παιδιά που είναι μικρότερα, από μηδέν έως τριών ετών, φαίνεται να μεταδίδουν πολύ περισσότερο τον ιό από τις άλλες ηλικίες.

Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες, οι επαφές των παιδιών είναι πολύ πιο κοντινές ενώ είναι πολύ δύσκολη η χρήση μάσκας. 

Ηράκλειο: Βρέφος 28 ημερών νοσηλεύεται με κορωνοϊό

«Οι πιθανές παρενέργειες του κορωνοϊού στα ανεμβολίαστα παιδιά»

Ο κ. Νταλούκας απηύθυνε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους, προειδοποιώντας για τις παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν στα ανεμβολίαστα παιδιά που θα νοσήσουν από κορωνοϊό.

«Πέρα από τις οργανικές βλάβες πχ. στην καρδιά (με μυοκαρδίτιδες ή περικαρδίτιδες), στα νεφρά ή το πάγκρεας (αύξηση του διαβήτη τύπου 1), τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή ακόμη χειρότερα σε μία ΜΕΘ. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο δεν είναι εύκολο για ένα παιδί και ακόμη χειρότερα απεύχομαι να δω θανάτους παιδιών στη χώρα μας», είπε.

Τι είναι το σύνδρομο «Post-Covid» που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά

Πρόσθεσε δε, ότι με την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, θα αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και μαζί, από τις λοιμώξεις συμπτωματικές και ασυμπτωματικές, οι δύο μεγάλες επιπλοκές, το long covid και το πολυοργανικό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία και δύσκολα θεραπευμένο.

«Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά τα οποία είναι 12 ετών και άνω, είναι παχύσαρκα, έχουν διαβήτη ή υποκείμενο νόσημα και στα οποία ο παιδίατρος θα συστήσει άμεσα τον εμβολιασμό τους», τόνισε. 

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Δέλτα» στα παιδιά

«Αποτελεσματικό και ασφαλές το εμβόλιο στα παιδιά»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Νταλούκας το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές στα παιδιά, ενώ οι όποιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τον εμβολιασμό (μυοκαρδίτιδες και οι περικαρδίτιδες), είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτοιώμενες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 7 με 10 ημερών.

«Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα σοβαρό πρόβλημα από μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες στα παιδιά μετά τον εμβολιασμό. Κυρίως αυτές καταγράφονται στα αγόρια και συνήθως εμφανίζονται μετά τη δεύτερη δόση περίπου 5 με 15 ημέρες αργότερα», συμπλήρωσε.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά του ιού στα παιδιά

Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει για το διάστημα αυτό να έχουν το νου τους, μήπως το παιδί παρουσιάσει κάποια συμπτώματα από το στήθος, όπως πόνο, λαχάνιασμα, παλμούς κτλ, ούτως ώστε να το αναφέρουν αμέσως σε καρδιολόγο και τον παιδίατρό τους. 

«Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια η πιθανότητα για μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτή είναι εκατονταπλάσια εάν ένα παιδί κολλήσει τον κορωνοϊό», είπε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top