Το ποσοστό των Ελλήνων που δε φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Τι δείχνει έρευνα για το προφίλ των αρνητών

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ για τους αντιεμβολιαστές / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Νέα στοιχεία για τη στάση των πολιτών στην πανδημία του κορωνοϊού και τον εμβολιασμό φέρνει στο φως νέα έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Εμβόλιο: Τα ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα μας ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με αυτή προκύπτει ότι:

  • το 68% των πολιτών εμπιστεύεται τα εμβόλια
  • το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πεισθεί από τον οικογενειακό του γιατρό
  • το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δε φοβούνται τον ιό

Εμβολιασμός και στις διακοπές - Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Κορωνοϊός: Η ηλικιακή ομάδα που δε φοβάται τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί

Από τον συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει ότι τα 2/3 του πληθυσμού ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.

Αντιθέτως το 1/3 δε φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες ηλικίας 17 έως 44 ετών.

Εμβολιασμός κατ' οίκον στην Αθήνα - Πώς δηλώνετε συμμετοχή

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας αυτό το 1/3, δείχνει ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας στην κοινωνία, πολύ περισσότερο όταν ένα μέρος του φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με έναν «σκληρό» πυρήνα, της τάξεως του 40% που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας, είναι η πεποίθηση ότι δεν απειλείται από τον ιό

Μόνο το 25% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν σε αντίθεση με το 51% των εμβολιασμένων.

Σπάει το «φράγμα» των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων

Επιπλέον, το 35% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία, όπως και το 76% των εμβολιασμένων. Σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τα θεωρεί αρκετά ασφαλή (38%) ή πολύ ασφαλή (25%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στα 22% δεν τα θωρεί ασφαλή.

εμβολιασμός

Εμβόλιο: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον «διαχωρισμό» εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι απαγορεύσεις για τους μη εμβολιασμένους και η υποχρέωση εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης μέρους της ομάδας που αρνείται να εμβολιαστεί (33%).

Επίσης, το 12% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον προσωπικό του γιατρό. Ωστόσο το 44% ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τίποτα.

εμβόλιο

Εμβόλιο: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σχετικά με την αντίληψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς (73%) και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (73%), ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά για εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (65%), εκπαιδευτικούς (64%), δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (61%) και εργαζόμενους στην εστίαση (60%).

Βορίδης: Επ’ αόριστον οι αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς–εκπαιδευτικούς

«Ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Καλούμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιασθεί και διακινδυνεύουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και του κοινωνικού συνόλου να το πράξουν άμεσα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στο φονικό ιό. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Καλούμε τα μέλη μας να συστρατευτούν στην προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα οφέλη του εμβολιασμού και να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, τον Α' αντιπρόεδρο Φώτη Πατσουράκο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας ALCO Κώστα Παναγόπουλο, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top