Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια Pfizer - AstraZeneca

Τι αναφέρει μελέτη Ελλήνων επιστημόνων

Η ραγδαία μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλον τον κόσμο και οι εμβολιασμοί είναι η μόνη λύση - βίντεο AP

Η μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού έχει επεκταθεί σε όλη την υφήλιο, αποτελώντας ένα νέο στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Προκειμένου να προσδιοριστεί η ανοσία που προσφέρουν τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca, διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους έναντι των στελεχών Δέλτα και Άλφα. 

Εμβόλιο Pfizer: Η αποτελεσματικότητά του στο Ισραήλ έπεσε στο 39%

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά, όπως δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine.  

Η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο Δέλτα στέλεχος και 48,7% για το στέλεχος Άλφα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια. 

Μετάλλαξη Δέλτα: Αποτελεσματικά τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca

Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, η αποτελεσματικότητα ήταν 93,7% για το στέλεχος Άλφα, και 88% για το στέλεχος Δέλτα. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος Άλφα και 67% για το στέλεχος Δέλτα.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Δέλτα - Έχει εντοπιστεί σε 124 χώρες

Συμπερασματικά, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος Δέλτα. Υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να επικρατήσει τον επόμενο καιρό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top