Μετάλλαξη Δέλτα: Αποτελεσματικά τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca

Μια δόση των εμβολίων δεν είναι αρκετή

Δείτε το ρεπορτάζ της Μαρίας Τσιλινίκου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Αποτελεσματικές απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη είναι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και της AstraZeneca

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, οι δύο δόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων είναι το ίδιο αποτελεσματικές κατά της νέας μετάλλαξης, όπως ήταν και για την προηγούμενη κυρίαρχη μετάλλαξη Άλφα. 

Αποκάλυψη Star: Τρίτη δόση εμβολιασμού από τον Σεπτέμβριο

Η μελέτη, ωστόσο, επισημαίνει ότι μία μόνο δόση των εμβολίων αυτών δεν είναι αρκετή για υψηλή προστασία. 

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, επιβεβαιώνονται τα ευρήματα που περιληπτικά είχαν δημοσιοποιηθεί τον Μάιο από το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech και των Oxford-AstraZeneca, βάσει δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες.

Εμβόλιο: «Τι θα μου συμβεί μετά από 4 χρόνια;» - Ο Βασιλακόπουλος απαντά

Αναλυτικά οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του μεταλλαγμένου στελέχους Άλφα, με τα στοιχεία να είναι σε γενικές γραμμές περίπου τα ίδια με αυτά που είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι αποτελεσματικές κατά 67% κατά της μετάλλαξης Δέλτα, με το ποσοστό αυτό να είναι αυξημένο από την προστασία σε ποσοστό 60%, που είχε αναφερθεί αρχικά.

Johnson & Johnson: Πιθανόν να χρειάζεται και 2η δόση με Pfizer ή Moderna

Το ίδιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 74,5% κατά του μεταλλαγμένου στελέχους Άλφα, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση αποτελεσματικότητας σε ποσοστό 66%.

Τα στοιχεία από το Ισραήλ έδειξαν μικρότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της νόσησης με συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι η προστασία κατά της ασθένειας με σοβαρά συμπτώματα παραμένει υψηλή.

Κορωνοϊός: Ποιοι θα χρειαστούν και τρίτη δόση εμβολίου

Το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου από αυτά τα δύο είναι αποτελεσματική περίπου σε ποσοστό 33% κατά της νόσησης με συμπτώματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Η πλήρης μελέτη που δημοσιεύτηκε εντόπισε ότι μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 36%, ενώ μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματική σε ποσοστό περίπου 30%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top