Λινού: «Αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν θα χάσουν τη ζωή τους»

Δεν επηρεάζει την αναπαραγωγή το εμβόλιο

Η ραγδαία μετάδοση της μετάλλαξη Δέλτα και η αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως πολιτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν πως οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. 

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Α. Λινού, μιλώντας στο MEGA, ξεκαθάρισε πως ο κορωνοϊός δε «χτυπά» μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει κατά πολύ. 

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 12-15 ετών

Προειδοποίησε μάλιστα ότι πολλοί νέοι που θα νοσήσουν κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. 

«Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει, ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», είπε.

Κορωνοϊός: Νεκρή 31χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί

Πρόσθεσε ακόμα πως όσο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα έχουμε αρκετές διασωληνώσεις και απώλειες ζωών. 

«Το 95% όσων διασωληνώνονται είναι ανεμβολίαστοι», είπε η κ. Λινού.

Τέλος τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο - Ποια νησιά «κοκκινίζουν»

Ο δείκτης θετικότητας από το 1 έχει ανέβει πλέον στο 3 – 4 και σύμφωνα με την καθηγήτρια ο ανεμβολίαστος πληθυσμός είναι κατά 75% νεότεροι άνθρωποι και το 25% αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. 

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τα άτομα με βαριά νοσήματα, σημειώνοντας πως ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα χρειαστεί τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top