Κορωνοϊός: Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μια εβδομάδα

Όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό

Αυξάνεται σταδιακά η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες μέρες. 

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στο Mega οι εισαγωγές πενταπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. 
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο «Γεννηματάς» είχε πέντε εισαγωγές Covid, ενώ σήμερα, μετά το τέλος της εφημερίας, οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Παπαευαγγέλου: «Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 40 ετών»

«Οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους. Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση», είπε η κυρία Παγώνη, προσθέτοντας πως οι ηλικίες των ασθενών είναι από 27 έως 85 και 90 ετών. 

«Εάν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο. Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω πού θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα», είπε.

Αρκουμανέας: «Τρομακτικός ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα»

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου, η κ. Παγώνη είπε πως κατά πάσα πιθανότητα δε θα τη γλιτώσουμε και θα γίνεται με εμβόλιο mRNA, της Pfizer δηλαδή ή της Moderna. 

«Δε θα μπούμε σε γενικό lockdown»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε επίσης πως θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα αν μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80%.

Κορωνοϊός: Οι έξι «κόκκινες» περιοχές - «Εκτινάχθηκε» ο δείκτης θετικότητας

«Αν δεν το πέτυχουμε, γυρίζουμε πίσω. Σε lockdown δε θα μπούμε, εκτός αν υπάρχουν μερικές περιοχές ή πόλεις που θα μπουν για μερικές μέρες. Δεν αντέχει η οικονομία αλλά lockdown», τόνισε.

Τζανάκης: «Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος της πανδημίας θα έλθουμε σε επαφή με τον ιό όλοι, αλλά θα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Θωμαΐδης: «Μπορεί να έχουμε 4.000 κρούσματα την ημέρα»

«Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου. Οι εμβολιασμένοι θα έρθετε σε επαφή, αλλά δε θα μολυνθείτε αν δε, μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής», εξήγησε.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι στο 2 - 5% των ασθενών. 

Κορωνοϊός - Λύματα: «Έκρηξη» του ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη

«Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και στις δύο περιπτώσεις το ανοσολογικό τους σύστημα δεν απάντα ιδανικά. Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μετρά προστασίας», τόνισε.

Όσον αφορά στις εισαγωγές, προειδοποίησε κι εκείνος με τη σειρά του ότι σημειώνουν μεγάλη αύξηση τις τελευταίες μέρες. 

«Είχαμε μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για 300 εισαγωγές την ημέρα περίπου τέλος Ιουλίου – αρχές Αύγουστου, ήδη βαδίζουμε στις 180, επομένως επαληθεύεται το μοντέλο ότι θα έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές την ημέρα και σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3.000 καινούργιους νοσηλευόμενους νέους που αποτελούν το 50 με 60% της συνολικής ισχύος σε κλίνες COVID στην Ελλάδα», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top