Θωμαΐδης: «Μπορεί να έχουμε 4.000 κρούσματα την ημέρα»

Προειδοποίηση για 10.000 κρούσματα αν δε ληφθούν μέτρα

«Πολύ επιθετικό» χαρακτήρισε το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε πως είναι υπαρκτό σενάριο ο πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων, αν και παραδέχθηκε πως είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο. 

«Το πιο πιθανό είναι να μην φτάσουμε στο πενταψήφιο νούμερο, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε υπό νέες συνθήκες με ένα στέλεχος πολύ μεταδοτικό. Και είναι και αυτό ένα σενάριο που πέφτει στο τραπέζι», είπε.

Εξήγησε πως το ιιοκό φορτίο των λυμάτων ειδικά στην Αττική έχει αυξηθεί εντυπωσιακά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες και η αύξηση αυτή φτάνει πάνω από το 220%.

«Είναι πολύ απότομο και το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό. Το Δέλτα στέλεχος έχει επικρατήσει πολύ πιο νωρίς από όσο περιμέναμε. Έτσι, όπως φαίνεται, θα είναι πάνω από 1.500 με 1.800 κρούσματα στην Αττική σύντομα. Στην επικράτεια θα είναι πάνω από 3.000 ανάλογα με τα τεστ που γίνονται. Αυτή τη στιγμή η ιχνηλάτηση πάει πάρα πολύ καλά, σταθερά πάνω από 80.000 τα τεστ που γίνονται. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν 4.000 κρούσματα. Έχουμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα», τόνισε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Ε. Γιαμαρέλλου ανέφερε πως αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης και πετάξουμε τις μάσκες όπως έχουν κάνει πολλοί άνθρωποι, τότε ναι, μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν ακόμα και τις 10.000.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα, είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το Ειδικό Κέντρο που υπάρχει στην Ακαδημία Αθηνών σε πάνω από 1.000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δ, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής. 

Παράλληλα ανέφερε πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, κάτι που κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top