Εμβόλια Pfizer - Moderna: Νέες οδηγίες προς γιατρούς για παρενέργειες

Αφορά σε περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τους εμβολιασμούς, τα εμβόλια και τον ρόλο της Εκκλησίας. (19/7)

Νέες οδηγίες προς τους γιατρούς έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τις σπάνιες παρενέργειες από τα εμβόλια τύπου mRNA κατά του κορωνοϊού, όπως είναι αυτά των Pfizer/BioNTech και Moderna.

AstraZeneca - J&J: «Εξετάζουν την τροποποίηση των εμβολίων λόγω θρομβώσεων»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ, περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια μετά από τον εμβολιασμό με τα Comirnaty (BIONTECH/PFIZER) και Spikevax (MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L) mRNA εμβόλια έναντι της COVID-19. Αυτά τα περιστατικά εφανίστηκαν κυριώς 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε νεότερους άνδρες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με την πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό.

Σε εγρήγορση οι επαγγελματίες Υγείας

Μέσω της ανακοίνωσης, ο ΕΟΦ προτρέπει τους επαγγελματίες Υγείας να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να ζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό, αισθανθούν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών.

Εμβολιασμοί: Ποιοι μύθοι καταρρίπτονται για τα εμβόλια

Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται από τον ΕΟΦ να αναφέρουν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται στους ασθενείς τους, οι οποίοι έλαβαν COMIRNATY ή SPIKEVAX. Είναι σημαντικό να καταγράφεται η εμπορική ονομασία όσο και ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος που λαμβάνει ο ασθενής.

Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), έως τις 31 Μαΐου 2021 εμφανίστηκαν 145 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν Comirnaty και 19 περιστατικά μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν Spikevax.

Παράλληλα, 138 περιστατικά περικαρδίτιδας εμφανίστηκαν μετά τη χρήση του Comirnaty και 19 περιστατικά μετά τη χρήση του Spikevax.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top