Νέα μέτρα: Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες σε υπαίθρια κέντρα διασκέδασης

Ανατροπή στην ΚΥΑ για τα μέτρα σε ανοιχτά μπουζούκια, μπαρ και κλαμπ

Ρεπορτάζ για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα 16/7 στην εστίαση και στους χώρους διασκέδασης - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 15/7

Ξεκινά από σήμερα 16 Ιουλίου η λειτουργία της εστίασης, των χώρων ψυχαγωγίας και των κέντρων διασκέδασης με νέο καθεστώς μετά από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και τη ραγδαία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα που είναι άκρως μεταδοτικό. 

Τις επόμενες ώρα αναμένεται να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα ορίζει τα νέα μέτρα που ισχύουν για την εστίαση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αλλαγή στρατηγικής, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα, για τους κανόνες που θα ισχύουν στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης. Υπαίθρια μπουζούκια, μπαρ και κλαμπς θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με 85% χωρητικότητα, και μόνο για καθήμενους.

Χάρτες ECDC: Στο «κόκκινο» Αττική και Κρήτη

Αναλυτικά εστιατόρια, μπαρ, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως εξής:

Παπαευαγγέλου: Τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα

  • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
  • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους, ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
  • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
  • Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης
  • Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους.
  • Όλοι οι υπαίθριοι εξωτερικοί χώροι διασκέδασης, όπως μπουζούκια και κλαμπ ανοιχτά και ανοιγόμενα θα είναι μόνο για εμβολιασμενους.

Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηροί έλεγχοι

Τα πρόστιμα σε επιχειρηματίες και πελάτες που δε θα τηρήσουν τα μέτρα προστασίας θα είναι υψηλά. 

1η Παράβαση

  • Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.
  • Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

Γεωργιάδης: Αναστολή εργασίας για όσο κρατάει η πανδημία

2η παράβαση

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Νέα μέτρα - εστίαση: Τι θα ισχύει στα μαγαζιά από την Παρασκευή 16/7

3η παράβαση

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.
  • Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Θωμαΐδης: Οι πέντε περιοχές με το υψηλότερο ιικό φορτίο στη χώρα

Τα ειδικά σήματα που θα υπάρχουν στα εστιατόρια και στους χώρους ψυχαγωγίας

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:

«Χώρος Covid Free» - Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

σήμα covid free επιχείρησης


«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» - Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.

σήμανση ότι οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης έχει εμβολιαστεί


«Μεικτός χώρος» - Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test).

σήμανση για μεικτούς χώρους


Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid

Εστίαση: Πώς θα μπαίνουμε στους κλειστούς χώρους

Κατά την προσέλευση σε ένα εστιατόριο ή ένα κέντρο διασκέδασης οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης θα πραγματοποιούν ελέγχους στους εισερχόμενους με τη νέα εφαρμογή «Covid Free GR», που παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κ. Πιερρακάκης. 

Εστίαση: Χορός και όρθιοι απαγορεύονται- Τι ισχύει για τη ζωντανή μουσική

Με την εφαρμογή αυτή, που μπορεί να την κατεβάσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ή ο υπεύθυνος στο κινητό του θα μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά.

Covid Free Gr: Βήμα-βήμα πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου εμβολιασμών

Σημειώνεται ότι κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατούνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top