Νέα μέτρα - Εστίαση: Πώς θα λειτουργούν εστιατόρια και μπαρ από 16 Ιουλίου

Μόνο πλήρως εμβολιασμένοι σε κλειστά σινεμά και θέατρα έως τις 31 Αυγούστου

Μόνο για εμβολιασμένους και με 85% κάλυψη θα λειτουργήσουν από 16 Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι στην εστίαση και την ψυχαγωγία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης. 

Οι ανακοινώσεις Κικίλια - Γεωργιάδη - Πιερρακάκη για τα νέα μέτρα

Όπως είπε, πριν από δύο εβδομάδες όταν και ελήφθησαν οι αποφάσεις για τον διαχωρισμό των κλειστών χώρων σε αμιγείς και μεικτούς, τα κρούσματα ήταν 500, με πτωτική πορεία. Όμως στο διάστημα αυτό η εικόνα άλλαξε και πλέον τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. 

Εστίαση: Μόνο οι πλήρως εμβολιαμένοι στους εσωτερικούς χώρους από τις 16 Ιουλίου 

Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε από 16 Ιουλίου οι κλειστοί χώροι σε εστιατόρια, οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα θέατρα να λειτουργούν μόνο για πλήρως εμβολιασμένους και μόνο για καθήμενους. 

σήμανση για εμιγείς και μεικτούς χώρους

Η σήμανση για τους covid free κλειστούς χώρους

Όλα τα νέα μέτρα για τον εμβολιασμό που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Covid Free GR: Σε ισχύ η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

Οι έλεγχοι σε όσους θέλουν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα είναι αυστηρότατοι. 

Ήδη από σήμερα διατίθεται η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων Covid Free Gr.

Covid Free Gr: Άνοιξε η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση, η εφαρμογή  θα διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού και όχι άλλα προσωπικά στοιχεία, ενώ δε θα κρατούνται και δε θα αποθηκεύονται προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Εμβολιασμοί: Ποιοι μύθοι καταρρίπτονται για τα εμβόλια

Τα τρία χρώματα στην εφαρμογή Covid Free Gr 

Ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα γίνεται σε τρία επίπεδα επαλήθευσης, με πράσινο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα.

  • Πράσινο: Θα σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο: Θα σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)ΑΑ
  • Κόκκινο: Θα σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα προβλέπεται για τα καταστήματα εμβαδού μεγαλύτερου των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα έξαρση σε τρεις περιοχές της χώρας

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης προβλέπεται για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης προβλέπεται για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες. Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Πού και για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμα και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση

Τι θα ισχύσει για αθλητικούς αγώνες, στρατεύσιμους και πανηγύρια 

Στους αθλητικούς αγώνες θα επιτρέπονται μόνο πλήρως εμβολιασμένοι θεατές και το όριο θα είναι 25.000 φίλαθλοι στα ανοιχτά γήπεδα και 8.000 σε κλειστά. 

Freedom Pass: Από τις 20 Ιουλίου οι αιτήσεις για να πάρετε τα 150 ευρώ

Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δηλώνουν αν έχουν εμβολιαστεί και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου. 

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν πέντε ημέρες άδεια.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top