Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Χωρίς μισθό όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο

Οι ανακοινώσεις Κικίλια, Γεωργιάδη, Πιερρακάκη για τα νέα μέτρα

Στις εξειδικεύσεις στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας προχώρησε η κυβέρνηση.

Στη σχετική ενημέρωση συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κικίλιας: Χωρίς μισθό όσοι δεν εμβολιαστούν

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι, μετά από καιρό, η Ελλάδα ξεπέρασε χθες (Δευτέρα 12 Ιουλίου) τις 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά τόσο τις ιδιωτικές, όσο και τα δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Όπως είπε, θα πρέπει έως 16 Αυγούστου το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί.

Αντίστοιχα, έως 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κάνει το σύνολο του προσωπικού στα κέντρα αποκατάστασης και τις δομές υγείας τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Οι εργαζόμενοι, που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών.

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες. Σε όποιον παραβιάζει τους κανόνες θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα τετραπλασιάζεται και θα φτάνει τα 200.000 ευρώ. 

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στους δημόσιους φορείς  να προσλαμβάνουν προσωπικό, για να αναπληρώσουν όσυς δεν εμβολιάζονται.

Γεωργιάδης: Μόνο καθιστοί πελάτες έως 31 Αυγούστου

«Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ¨Αδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Covid Free Gr: Με σκανάρισμα από κινητό ο έλεγχος των εμβολιασμένων

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε την εφαρμογή, με την οποία θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμών και των τεστ.

Όπως τόνισε η εφαρμογή, η οποία θα ονομάζεται Covid Free Gr, θα είναι εύχρηστη και θα κατεβαίνει σε κινητό ή tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος για τον εμβολιασμό.

Η εφαρμογή θα σκανάρει τα πιστοποιητικά και, ανάλογα με το τι αφορούν, θα δίνει τρία επίπεδα επαλήθευσης: πράσινο (εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες), κίτρινο (μοριακό ή rapid test) ή κόκκινο (μη έγκυρο πιστοποιητικό).

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top