Γλυκά Νερά: «Πρόβλημα που στη Λυδία βλέπουν την προέκταση της Καρολάιν»

Καππάτου στο star.gr: Να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να ζήσει φυσιολογικά

Όλα όσα είπε η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

 «Δίκαιη απόφαση και αναμενόμενη», χαρακτήρισε μιλώντας στο star.gr η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, την απόφαση της Εισαγγελέως Ανηλίκων, σύμφωνα με την οποία η μητέρα της Καρολάιν αναλαμβάνει την προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας. Όπως εξήγησε, είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η οικογένεια της «αδικοχαμένης με αυτό τον βίαιο, φρικτό και αποτρόπαιο τρόπο, κοπέλας», είναι αυτή που δικαιωματικά θα μπορούσε να αναλάβει περισσότερο το μεγάλωμα του παιδιού.

«Το σταθερό περιβάλλον που έχει ανάγκη η Λυδία μπορεί να το προσφέρει καλύτερα από όλους η μητρική γιαγιά και ο μητρικός παππούς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αστεράκια και διάφορα θέματα τα οποία χρειάζεται να συνυπολογιστούν στην πορεία. Είμαι βέβαιη ότι οι γονείς της κοπέλας θα προσφέρουν στο παιδί το περιβάλλον και την αγάπη που έχει ανάγκη με τον καλύτερο τρόπο», είπε.

Η Καρολάιν με τη μικρή Λυδία

Η εικοσάχρονη Καρολάιν με τη μικρή Λυδία

Σύμφωνα με την κ. Καππάτου, η μικρή Λυδία αν και μόλις 12 μηνών, έχει βιώσει τραυματικές καταστάσεις που έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους στον ψυχισμό της. 

«Ήδη θεωρείται τραύμα η απομάκρυνση από το γονεϊκό της περιβάλλον. Βίωσε μία απότομη αποκοπή, μία εξαφάνιση από το οπτικό πεδίο της μητρικής της παρουσίας,καθώς και του πατρικού ρόλου, χωρίς να ξέρουμε τι έχει προηγηθεί… γιατί μπορεί να υπήρξε κακοποίηση», σημείωσε.

Γλυκά Νερά: «Στα μάτια της Λυδίας θα βλέπω την Καρολάιν»

«Είναι πρόβλημα που στο πρόσωπο του παιδιού, βλέπουν την προέκταση της Καρολάιν»

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλοί βλέπουν πλέον στο πρόσωπο της μικρής Λυδίας, την Καρολάιν, η κ. Καππάτου σημείωσε ότι «αυτό αποτελεί πρόβλημα».

«Το παιδί σκόπιμο είναι να απαλλαγεί από όλο αυτό το θλιβερό παρελθόν που άθελά του αυτή τη στιγμή έχει βιώσει. Το παιδί είναι το μεγάλο θύμα αυτής της υπόθεσης. Είναι το θύμα του πατέρα της, ο όποιος και αφαίρεσε βίαια τη ζωή της μητέρας της και ουσιαστικά άλλαξε άρδην η ζωή αυτού του μικρού παιδιού και το καταδίκασε στην ορφάνια», είπε.

Η αδικοχαμένη Καρολάιν με τη μικρή Λυδία

Η αδικοχαμένη Καρολάιν με τη μικρή Λυδία

Σύμφωνα με την ίδια, αν και εξαιρετικά δύσκολο τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, το αποτύπωμα αυτής της υπόθεσης θα πρέπει οπωσδήποτε να παύσει να υφίσταται στη ζωή του παιδιού.

«Γιατί η απώλεια, το πένθος, η θλίψη και ο θρήνος των γονιών είναι κάτι το οποίο διαρκεί και θα διαρκεί. Πρέπει να προσπαθήσουν όσο μπορούν να το περιορίσουν αυτό. Δεν είναι εύκολο όμως, γιατί αυτό το μικρό παιδάκι είναι ό,τι τους έχει απομείνει από την Καρολάιν. Είναι κάπως δύσκολο λοιπόν να μιλήσουμε για μία αντικειμενική αντιμετώπιση του παιδιού και μία υγιή, χωρίς υπερπροστασία στάση.

Και η τοπική κοινωνία το καλύτερο είναι, να μη βλέπει το παιδί σαν προέκταση της Καρολάιν. Θα πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να ζήσει φυσιολογικά, απαλλαγμένο από τα στερεότυπα του παρελθόντος ότι είναι η προέκταση της Καρολάιν», συμπλήρωσε.

Γλυκά Νερά: Ξεκίνησε το ταξίδι της μικρής Λυδίας για την Αλόννησο

«Θα χρειαστούν βοήθεια από ειδικούς οι γονείς της Καρολάιν στο μεγάλωμα της μικρής Λυδίας»

Σύμφωνα με την κ. Καππάτου, οι γονείς της Καρολάιν θα χρειαστούν  απαραίτητα βοήθεια από επαγγελματίες, ειδικούς Υγείας για να καταφέρουν αφενός να βιώσουν και να διαχειριστούν το πένθος και αφετέρου για να μπορέσουν να αφοσιωθούν στον τρόπο που θα μεγαλώσουν τη μικρή Λυδία. 

Η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

Η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

«Το παιδί θα περπατήσει, θα πάει στο σχολείο, θα αρχίσει να έχει επαφές με άλλα παιδιά… Το τι θα μάθει, πώς θα το μάθει και πώς οι ίδιοι θα μπορέσουν να το προφυλάξουν, δηλαδή πότε θα του μιλήσουν και αν πρέπει να το κάνουν για όλα αυτά ή αν πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στην Αλόννησο, είναι ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούν», εξήγησε.

Γλυκά Νερά: Ξεσπά ο πατέρας της Καρολάιν - «Θα του τίναζα το κεφάλι»

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε ότι για να φέρουν εις πέρας αυτή την πολύ σοβαρή δουλειά που έχουν οι γονείς της Καρολάιν, χρειάζεται χρόνος. 

Χρειάζεται να τιθασεύσουν τα δικά τους συναισθήματα για την απώλεια του παιδιού τους, για να μπορέσουν να υποδεχτούν στην αγκαλιά τους το εγγόνι τους, το οποίο στην πραγματικότητα δεν τους γνωρίζει, λόγω της πανδημίας.

«Η Λυδία χρειάζεται σε αυτήν την ηλικία ένα σταθερό περιβάλλον»

Σχολιάζοντας την πρόταση της πλευράς των γονιών του κάθ’ ομολογίαν δολοφόνου, να μοιράζεται ο χρόνος του παιδιού στην Αθήνα (Οκτώβριο – Απρίλιο) και στην Αλόννησο, η κ. Καππάτου αναγνώρισε ότι αν και αυτοί έχουν δικαίωμα να δουν το εγγόνι τους, ανεξάρτητα από το τι έχει διαπράξει ο γιος τους, αυτό που προέχει τώρα για τη μικρή Λυδία είναι η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος.

Γλυκά Νερά: Πώς αντέδρασε ο πιλότος όταν έμαθε για την επιμέλεια της Λυδίας

«Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να επουλώσει την ξαφνική απουσία των γονεϊκών μοντέλων από τη ζωή του και να εξυφάνει ένα νέο νήμα μιας καθημερινότητας, σε ένα σταθερό, συγκεκριμένο περιβάλλον, που θα του παρέχει ασφάλεια, η οποία είναι ένα βασικό συστατικό της ανατροφής ενός παιδιού προκειμένου να έχει μία ψυχοσυναισθηματική ηρεμία και μία σωστή ανάπτυξη.

Οι αλλαγές περιβάλλοντος που περιλαμβάνουν πλοία και διάφορα άλλα μέσα και η απομάκρυνση από ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, που θα γίνει αγώνας τώρα για να μπορέσει να προσαρμοστεί το παιδί, δε νομίζω ότι θα ευνοήσει στη συγκεκριμένη φάση. Αργότερα αυτά θα μπορούσαν να επανεξεταστούν» σημείωσε, μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top