Γλυκά Νερά: Η γλώσσα του σώματος πρόδιδε την ενοχή του πιλότου

Ειδικός αποκρυπτογραφεί τη συμπεριφορά του- Πώς φαινόταν ότι έλεγε ψέματα

Eπί 37 ημέρες ο πιλότος έλεγε ψέματα, έπαιζε θέατρο και ζητούσε παρηγοριά στην αγκαλιά της μητέρας της Καρολάιν. Πολλοί τον πίστεψαν, υπήρχαν και κάποιοι όμως που κατάλαβαν την ενοχή του, από τις πρώτες του δηλώσεις και τις κινήσεις του μπροστά στις κάμερες.

Γλυκά Νερά: «Σκέφτηκα να εξαφανίσω το πτώμα της» - Η ομολογία του πιλότου

Ειδικός αποκρυπτογράφησε τη συμπεριφορά του και τα σημάδια που «πρόδιδαν» την ενοχή του πιλότου για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του στα Γλυκά Νερά. «Η γλώσσα του σώματος όντως υφίσταται. Συνήθως, όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση είσαι υπερκινητικός, είσαι δραματικός γιατί βιώνεις το δράμα, την τραγωδία, γιατί είσαι ο πρωταγωνιστής. Σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη περίπτωση, που είδαμε μια ηρεμία, μια απραξία που δε δικαιολογείται» εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η Δρ. Εγκληματολογίας στην ανάλυση προφίλ δραστών, Δέσποινα Σβουρδάκου.

Γλυκά Νερά: «Καταστράφηκαν τα πάντα» ψέλλιζε στον δικηγόρο του ο Μπάμπης

Γλυκά Νερά: Οι κινήσεις στη γλώσσα του σώματος που πρόδωσαν τον πιλότο 

Στο μέτωπο του δεν υπήρχε το παραμικρό ζάρωμα που συνήθως έχουμε όταν είμαστε θλιμμένοι και σύμφωνα με τους ειδικούς λέγεται «grief muscles». Το βλέμμα του κατέγραφε τα πάντα, δεν ήταν σταθερό. Στη γλώσσα του σώματος, ο όρος λέγεται «Confirmation glance». Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να βλέπει τις αντιδράσεις του κόσμου για να σιγουρευτεί ότι τον πιστεύουν.

«Πρέπει κάπως να είναι μέσα στον ρόλο του. Να δείξει και να αποδείξει στην κοινωνία, σε όλη την Ελλάδα ότι ναι εγώ υπήρξα εκεί και ήμουν και εγώ θύμα. Συνοφρυώνεται και έχει μια έκφραση στο πρόσωπό του, την οποία πιστεύω ότι την σκέφτηκε» πρόσθεσε η δρ.Εγκληματολογίας, η οποία σημείωσε ότι διαπίστωσε στην περίπτωση του συζύγου της Καρολάιν, «μια ψυχρότητα ανεπανάληπτη».

Όταν ο Μπάμπης μιλούσε στις κάμερες, σήκωνε τον ένα ώμο. Πρόκειται για το «single shoulder shrug» που δείχνει ότι κάποιος λέει ψέματα.

Ακόμη, στον πιλότο μπορεί να παρατηρήσει κανείς και το λεγόμενο «chin thrust» μία έκφραση που συνδέεται με τον θυμό και το ψέμα. 
Μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, που συγκλόνισε την Ελλάδα, οι απαντήσεις του πιλότου ήταν λακωνικές, του στυλ «η ζωή συνεχίζεται».

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους «αυτό να μην ξανασυμβεί σε κανέναν» και «συγγνώμη πρέπει να φύγω» ήταν ένδειξη ότι έπρεπε να ξεφύγει γιατί δεν μπορούσε  να τους αντιμετωπίσει, μήπως αποκαλυπτόταν το σχέδιο του. Στην ψυχιατρική και την ψυχολογία είναι το λεγόμενο «psychological distancing», συναισθηματική δηλαδή αποστασιοποίηση και αποφυγή.  

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που γύρισε πολύ γρήγορα στις υποχρεώσεις του και στην καθημερινότητά του. Στα περισσότερα case studies, τα θύματα χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους προηγουμένη  ζωή. Κάτι που δε γίνεται γιατί στην πραγματικότητα, ποτέ ένα θύμα δεν επανέρχεται στην προηγούμενη του ζωή» κατέληξε η κ. Σβουρδάκου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top