Βασιλακόπουλος για AstraZeneca: «Δεύτερη δόση με οποιοδήποτε εμβόλιο»

Φόβοι για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από το φθινόπωρο

Την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι κατά του κορωνοϊού επανέλαβε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει αυτό θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. 

«Για να μην υπάρχει τέταρτο κύμα κορωνοϊού, θα πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το λέμε όλοι οι λογικοί επιστήμονες, διότι κυκλοφορεί και πολλή τρέλα. Υπάρχει συνάδελφος, ιδιώτης χειρουργός, ο οποίος έστειλε επιστολή στην Ιατρική Σχολή, ότι θα με μηνύσει επειδή προτρέπω τους πολίτες να κάνουν τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα προνόμια που εξετάζεται να δοθούν στους πλήρως εμβολιασμένους υποστήριξε ότι μπορεί να λειτουργήσουν θετικά. 

Έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων εμβολιασμών στην Ελλάδα

«Μερικά πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα στην εφαρμογή και να ξεφύγουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά νομίζω ότι γενικά τα προνόμια στους εμβολιασμένους μπορεί να λειτουργήσουν θετικά. Το υγειονομικό σκέλος λέει ότι ο εμβολιασμένος έχει μικρή πιθανότητα να κολλήσει ο ίδιος ή να μεταδώσει τον ιό κι αν κολλήσει ο ίδιος θα νοσήσει ελαφρά», σημείωσε σχετικά με την συζήτηση για την διακριτή μεταχείριση εμβολιασμένων και μη.

AstraZeneca: «Κάντε τη δεύτερη δόση με οποιοδήποτε εμβόλιο»

Απευθυνόμενος σε όσους έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά σκέφτονται να κάνουν τη δεύτερη ο κ. Βασιλακόπουλος είπε:

«Αν κάποιος δεν έχει πάθει κάτι με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει με την δεύτερη δόση. Σε τελική ανάλυση, αν χρειαστεί, ας κάνουμε κι εδώ ό,τι έκαναν άλλες χώρες, πράγματα που δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένα, που δεν έχουν επιστημονική βάση, να κάνουν δηλαδή τη δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αρκεί να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί».

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε ότι ο κίνδυνος παρενεργειών είναι μηδαμινός, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ήδη θρηνήσει τρία παιδιά από τον κορωνοϊό. 

Κορωνοϊός: Ποιες χώρες έχουν εγκρίνει τον εμβολιασμό των παιδιών

«Γιατί γονείς έχουν δισταγμό για τα εμβόλια; Γιατί υπήρχαν αλήτες γιατροί, όπως ενός Άγγλου που συνέδεσε το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού με τον αυτισμό. Έχουν γίνει εμβόλια σε εκατομμύρια παιδιά και δεν έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον κόσμο. Αν ένα παιδί νοσούσε και νοσηλευόταν στην Εντατική και σας έλεγα ότι υπάρχει ένα καινούριο αντιβιοτικό που μπορεί να το σώσει, θα το δίνατε; Ναι, είναι η απάντηση. Μα γιατί, ενώ είναι κάτι καινούριο; Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού».

Παγώνη: «Τέταρτη καραντίνα αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών»

Το καμπανάκι κινδύνου για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από το φθινόπωρο και νέα καραντίνα έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. 

Απαλλαγή από self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η εξέλιξη αυτή θα είναι αναπόφευκτη αν δεν εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, το ποσοστό ανοσίας αυτή τη στιγμή είναι στο 22% περίπου και στόχος είναι να φτάσει το 50% έως το τέλος του Ιουνίου, το 75% έως το τέλος Αυγούστου και το 80% στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Κορωνοϊός: Θα έχουμε νέο κύμα το φθινόπωρο; Τι προβλέπουν οι ειδικοί

«Γι’ αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί, ειδικότερα οι ομάδες 60+ πρέπει να τρέξουν να εμβολιαστούν», είπε.

Προειδοποίησε ακόμα πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί τον χειμώνα δε θα μπορούν να πάνε πουθενά, όπως για παράδειγμα στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου ή μιας καφετέριας. 

Όσον αφορά στα κορωνοπάρτι που έγιναν τις τελευταίες μέρες, ξεκαθάρισε ότι βοηθούν στο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. 

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε, δεν πρόκειται να βγούμε από την πανδημία», ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top