Εμβολιασμός: Ποιο εμβόλιο πρέπει να επιλέξουν οι έγκυες και όσες θηλάζουν;

Η ΕΜΓΕ συστήνει σε όλες τις εγκύους να εμβολιαστούν

Κικίλιας: Ανοίγει 29/5 η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για 30-34 ετών/ 26/5/21

Πολλές είναι οι νέες γυναίκες που προβληματίζονται σχετικά με το αν θα εμβολιαστούν, καθώς ακούνε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να επηρεάζουν τη γονιμότητα, κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Άλλες είναι ήδη έγκυες και δεν γνωρίζουν αν συστήνεται να εμβολιαστούν.  

Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) έρχεται για να διασαφηνήσει όποιες απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, ενώ συστήνει σε όλες τις εγκύους να εμβολιαστούν ένταντι του SARS-CoV-2, σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης.

Κικίλιας: Ανοίγει 29/5 η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για 30-34 ετών 

Μάλιστα, η ΕΜΓΕ κάνει ισχυρή σύσταση στις έγκυες που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό (όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κ.α.) να εμβολιαστούν. Επίσης, συστήνεται να εμβολιαστούν οι έγκυες γυναίκες που φέρουν συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης (όπως διαβήτη, καρδιολογικών και αναπνευστικών νοσημάτων και παχυσαρκίας κλπ). 

Εμβολιασμός εγκύων: Ποια εμβόλια θα πρέπει να επιλέγουν;  

Αναφορικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος, προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, καθώς τα έως σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν, κυρίως, αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων. Υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA που γίνονται στην Ελλάδα είναι εκείνο της Pfizer και της Moderna. 

AstraZeneca: Τι θα γίνει με τη 2η δόση - Τελείωσε η συνεδρίαση των ειδικών

H χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς (δηλαδή της Johnson &Johnson και της AstraZeneca) έναντι του κορωνοϊού δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων.  

Εμβολιασμός: Τι πρέπει να κάνουν όσες γυναίκες θηλάζουν ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες; 

Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε εμβόλιο των γυναικών που θηλάζουν. Ο θηλασμός δεν «εμποδίζει» τον εμβολιασμό της θηλάζουσας γυναίκας έναντι της Covid-19. Αντιθέτως, ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό.  

Κικίλιας: Πιθανός ο εμβολιασμός των παιδιών πριν τη νέα σχολική χρονιά

Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον, η βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.  

Δεν συστήνεται αλλαγή του προγραμματισμού εγκυμοσύνης λόγω της χορήγησης οποιουδήποτε από τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η δέκτης ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και τέλος δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.  

Θρομβώσεις Κρήτη: «Δεν ήταν προβληματική η παρτίδα AstraZeneca»

Εμβολιασμός εγκύων: Τι γίνεται αν πρέπει να κάνουν και άλλο εμβόλιο; 

Συστήνεται η ύπαρξη ενός ενδιάμεσου διαστήματος 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού έναντι Covid-19 και των άλλων εμβολίων που πρέπει να χορηγούνται κατά την κύηση με βάση την Κατευθυντήρια Οδηγία της ΕΜΓΕ, εκτός αν ο άμεσος εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος (πχ εμβολιασμός έναντι τετάνου μετά από τραύμα). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top