Τέλος το lockdown από αύριο: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας για να ταξιδέψουμε στα νησιά

Από αύριο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα με αεροπλάνα, πλοία και ΙΧ σε όλη τη χώρα. Εκτός όμως από βαλίτσες και καλή διάθεση θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και αποδείξεις ότι δε νοσούμε.

Ήδη σήμερα στα φαρμακεία η κίνηση ήταν αυξημένη από πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν τεστ αυτοδιάγνωσης πριν το ταξίδι. 

Lockdown Τέλος: Τι αλλάζει από αύριο σε ταξίδια, ψώνια, μετακινήσεις

Μετά απο επτά μήνες μπορούμε από αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου να ταξιδέψουμε ξανά στα νησιά. Ωστόσο υπάρχουν μέτρα που πρέπει να τηρούνται. Η μάσκα ειναι υποχρεωτική. Όλοι μπορούμε να σαλπάρουμε, αρκεί να έχουμε κάνει self tests 24 ωρών, ακόμη και τα παιδιά άνω των πέντε ετών.

Αυτό γίνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr όπου δηλώνουμε το αποτέλεσμα και φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας χειρόγραφο.

Self test: Ουρές στα φαρμακεία 

Αυξημένη ήταν σήμερα η κίνηση στα φαρμακεία, καθώς ο κόσμος έσπευσε να προμηθευτεί  τα τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνηση σχεδιάζει τη διάθεση των self tests και απο τα... σουπερμάρκετ μέσω του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας, με την προοπτική πώλησης στο μέλλον για τους μη δικαιούχους. 

Εξαίρεση στον κανόνα τρία νησιά

Η μετακίνηση στο νησί με πλοίο θα επιτρέπεται και για όσους διαθέτουν είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών. Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας. Αφού τα κάνουμε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Κορωνοϊός: 2.167 νέα κρούσματα - Μεγάλη πτώση στον αριθμό των θανάτων

Από τον κανόνα εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα όπου παμε και με ΙΧ και η Σαλαμίνα. 

Ταξίδια εν πλω θα επιτρέπονται και για όλους όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά την δεύτερη δόση). Όσοι όμως εμβολιάστηκαν με μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson ή έχουν κάνει μόνο τη μια δόση από όλα τα υπόλοιπα αισθάνονται αδικημένοι. 

Τι αλλάζει στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο δεν θα υπάρχει η υποχρέωση για κάποιο τεστ, αλλά μόνο ισχυρή σύσταση για self test.

Στα ταξίδια μας εντός της χώρας θα πρέπει μαζί μας εκτός απο βαλίτσες και εισιτήρια να έχουμε είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top