Θεοδωρίδου: Απαντά για τον θάνατο 44χρονης μετά το εμβόλιο με AstraZeneca

H Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στην ανοσία των εμβολίων

Όλα όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα/ 5/5/21

Στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της επιχείρησης του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.  

Αρχικά, η Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε συγχαρητήρια στην ηλικιακή ομάδα 30-39 που έδειξε ιδιαίτερη προθυμία να εμβολιαστεί, ακόμα και αν δεν είχε όλα τα εμβόλια για να επιλέξει.  

Κικίλιας: Μέχρι αρχές Ιουλίου εμβολιασμοί για όλους άνω των 18  

Johnson & Johnson: Από σήμερα η έναρξη εμβολιασμών 

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη σημερινή έναρξη των εμβολιασμών με Johnson &Johnson στην Ελλάδα. Πρόκειται για το μόνο μονοδοσικό εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ φέρει φορέα του ιού σε μορφή αδενοϊού. 

Εμβολιασμοί: Πρεμιέρα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

«Η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου έναντι της μέτριας προς σοβαρής νόσου από covid-19 εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 66% μετά από 28 μέρες από τον εμβολιασμό και για την σοβαρή κρίση μηνός αγγίζει το 77 με 80%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μελέτη αυτή την κεντρική των χιλιάδων συμμετεχόντων δεν συμπεριλήφθησαν οι έγκυες γυναίκες. Το εμβόλιο συστήνεται όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών».  

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Επιτροπής των Εμβολιασμών τόνισε πως δε θα πρέπει να παρερμηνευθεί το στοιχείο της μιας δόσης του εμβολίου της Johnson and Johnson. Οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τις δόσεις που προβλέπονται, ανάλογα με το ποιο εμβόλιο κάνουν.  

Εμβόλιο: «Από τον Σεπτέμβριο οι εμβολιασμοί παιδιών 12-15 ετών»

«Τα εμβόλια μειώνουν και την διασπορά του ιού» 

H Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση αναφέρθηκε και σε μια πολύ ενθαρρυντική μελέτη από την Βρετανία με 57.000 άτομα, κατά την οποία φαίνεται πως τα εμβόλια μειώνουν κατά 50% τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον.  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανοσίας που προσφέρει το κάθε εμβόλιο, δηλαδή το για πόσο καιρό είναι κάποιος προστατευμένος μετά τον εμβολιασμό του.  

Εμβόλιο: Τι αλλάζει σε μάσκες και ταξίδια για όσους έχουν εμβολιαστεί

«Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων αλλά και από την κυτταρική ανοσία. Αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία του αν ήταν αποτελεσματικό το εμβόλιο και σπεύδουν να κάνουν τεστ αντισωμάτων. Όταν η εξέταση βγαίνει αρνητική, πολλοί απογοητεύονται, ενώ δεν πρέπει. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ή σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί».  

Μαγιορκίνης: Η ανοσία στη Μ. Βρετανία οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca

Τι δήλωσε για τον θάνατο 44χρονης μετά από το εμβόλιο της AstraZeneca 

Ερωτηθείσα για τον θάνατο 44χρονης στη Θεσσαλονίκη 14 ώρες μετά από τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως η Επιτροπή έχει ενημερωθεί σχετικά με το περιστατικό και θα ερευνήσει διεξοδικά τα αίτια θανάτου της γυναίκας. 

AstraZeneca: Πέθανε 44χρονη στη Θεσσαλονίκη 14 ώρες μετά το εμβόλιο

«Υπάρχει μια χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό και γι’ αυτό θα υπάρξει λεπτομερής έλεγχος σε ότι αφορά τα αίτια θανάτου. Έχει γίνει ήδη νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες που μας δόθηκαν αναφέρουν πως ο θάνατος της 44χρονης γυναίκας δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων ή φλεβοδών κόλπων. Φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο έμφραγμα. Είναι ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Η μελέτη του περιστατικού θα είναι σχολαστική» δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου για τον συντονισμό της Επιτροπής αλλά και όλη την συνεργασία τους από την αρχή των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top